Κοκτέιλ δυσμενών εξελίξεων, έστειλε το Χ.Α. στο καναβάτσο

Κοκτέιλ δυσμενών εξελίξεων, έστειλε το Χ.Α. στο καναβάτσο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Περίοδος που ευνοούνται οι έχοντας θέσεις short στις αγορές φαίνεται πως είναι η τωρινή, καθώς ένα γενικευμένο κύμα αμφισβήτησης έχει ενσκήψει εκ νέου πάνω από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, με κεντρικό παρανομαστή την πολιτική κρίση σε Ιταλία και Ισπανία.

Πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την πολιτική κρίση στην Ιταλία που ταλαιπώρησε τις αγορές ομολόγων και μετοχών, η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, ήρθε να ανοίξει ένα ακόμη πολύ μεγάλο μέτωπο!

Αμέσως όλα τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου «κρέμασαν» χαμηλότερα και μάλιστα με αυξημένες πιέσεις, ενώ την ανιούσα πήραν και τα ομόλογα των συγκεκριμένων χωρών.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον μοιραία την «πλήρωσε» και το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τα ελληνικά ομόλογα, που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι το κλίμα για πιθανή νέα έξοδο στις αγορές, πόσο μάλλον για «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια και τη διεθνή επιτήρηση.

Σ'' ό,τι αφορά το Χ.Α., ένας συνδυασμός αρνητικών εξελίξεων έστειλε – ξανά – στο καναβάτσο την αγορά, γκρεμίζοντας κάθε προσπάθεια αντίδρασης, συμπληρώνοντας την 4η διαδοχική πτωτική εβδομάδα, ενώ απώλεσε όλα τα κέρδη του 2018, έχοντας γυρίσει πλέον σε χαμηλά πεντέμισι και πλέον μηνών!

Οι τρεις παράγοντες που έριξαν σε νέα χαμηλά το Χ.Α.

Υπόθεση Folli Follie, κρίση στην ευρωπαϊκό νότο αλλά και διαφωνία Βερολίνου και ΔΝΤ αναφορικά με τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό χρέος, είναι οι τρεις παράγοντες που πίεσαν την Παρασκευή την αγορά, σε μια ημέρα που αρχικά έγινε ξανά προσπάθεια αντίδρασης!

1) Η υπόθεση της Folli Follie ως γνωστόν την Παρασκευή είχε εξελίξεις, με την εταιρεία να ζητά αναστολή διαπραγμάτευσης μετά από τρεις εβδομάδες κατακρήμνισης και αφού είχε χαθεί το 70% της αξίας της μετοχής και πάνω από 700 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης! Η εταιρεία είπε ότι ζήτησε την αναστολή λόγω της «συντονισμένης διασποράς παραπλανητικών ειδήσεων».

Όμως, το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε επίσημη σημερινή της ανακοίνωση τόνισε ευθαρσώς ότι η εταιρεία «δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και γι'' αυτό ζήτησε την αναστολή», περιπλέξει τα πράγματα, εις βάρος της εταιρείας.

Κύκλοι της αγοράς και χρηματιστές τονίζουν στο Liberal ότι αυτή είναι μια δυσμενής εξέλιξη για την εταιρεία Folli Follie, καθώς μαρτυρά ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η περίπτωση της Folli Follie μετάγγισε αναξιοπιστία σ'' όλη την αγορά, η οποία ανησυχεί ότι πιθανότατα υπάρχουν και άλλες – ίσως όχι τέτοιου βεληνεκούς – δυσμενείς περιπτώσεις, οπότε τα σενάρια και οι φημολογίες δίνουν και παίρνουν. Ειδικά για εταιρείες που έχουν διαψεύσει επί μακρόν προσδοκίες, ή παρουσιάζουν για καιρό επιχειρηματική στασιμότητα.

2) Η διαφωνία του Βερολίνου με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δεν είναι κάτι καινούριο, όμως όπως και να ''χει είναι ένα ζήτημα που έχει κουράσει πολύ, δεδομένου ότι οι... τεχνοκράτες συζητούν για δείκτες και νούμερα που θα πρέπει να επιτευχθούν το 2030 ή το 2040! Πρόκειται για μια εν πολλοίς... σουρεαλιστική προσέγγιση που ελάχιστα μπορεί να «πατήσει» με ουσία στην πραγματικότητα...

3) Τέλος, η όψιμη πολιτική κρίση στην Ισπανία που ήρθε να διαδεχτεί την πολιτική κρίση στην Ιταλία που βαίνει προς εξομάλυνση, ήρθε να διαταράξει εκ νέου τα χρηματιστήρια αλλά και τις αγορές ομολόγων.

Η αντίδραση των αγορών ήταν ακραία, με τα ισπανικά κρατικά ομόλογα να βρίσκονται σε κλοιό έντονων πιέσεων. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάσσεται στο 1,51%, καταγράφοντας άνοδο 8,09%, ενώ στα 4ετή και 3ετή ομόλογα οι αποδόσεις ενισχύονται κατά 151% και 362% αντίστοιχα. Οι πιέσεις επεκτάθηκαν σ'' όλη την περιφέρεια, με το 10ετές ομόλογο της Πορτογαλίας να εκτοξεύεται στο 1,964% (+3,75%) και της Ιταλίας στο 2,512% (+4,67%).

Κρίση αξιοπιστίας και νέα μεγάλη πτώση στο Χ.Α.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το Χ.Α. παρ'' ότι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έκανε προσπάθεια αντίδρασης, εντούτοις και στις δύο «κρέμασε» με χαρακτηριστική ευκολία χαμηλότερα, κλείνοντας με μεγάλες απώλειες στα χαμηλά ημέρας!

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 755,63 μονάδες με πτώση 1,98% σχεδόν στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 754,78 μονάδες, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 776,95 μονάδες, που σημαίνει ότι είχε ημερήσια διακύμανση άνω των 20 μονάδων, πράγμα καθόλου συνηθισμένο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,46 εκατ. ευρώ

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 25 έχασε τις 2.000 μονάδες κλείνοντας στις 1.998,30 μονάδες με πτώση 1,52%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.183,04 μονάδες με πτώση 2,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 806,34 μονάδες με νέα πτώση – συντριβή -5,39%!

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. απώλεσε το 3,47% της αξίας του, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,55%, ο Mid Cap κατά 3,98% και ο τραπεζικός δείκτης έχασε 9,25%!

Η αύξηση του συστημικού ρίσκου χώρας και η άνοδος των ομολόγων καθρεφτίζεται πιο άμεσα στις τράπεζες, εξού και οι νέες μεγάλες πιέσεις στον κλάδο. Η Πειραιώς υποχώρησε κατά 7,69%, η Eurobank έχασε 7,66%, η Alpha Bank -4,76%, η Εθνική -2,79% και η Attica Bank -7,97%!

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, ανοδικά διασώθηκαν οι Coca Cola HBC +2,39% και Σαράντης +1,36%. Από εκεί και πέρα, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΕΛΠΕ -4,37%, Viohalco -3,45%, ΟΠΑΠ -2,46%, Τέρνα Ενεργειακή -2,12%, ΕΥΔΑΠ -1,73%, Motor Oil -1,63%, Aegean Airlines -1,50% κ.ο.κ.

Στο χώρο του Mid Cap μεγάλες ήταν οι πιέσεις, με τη MIG να υποχωρεί 7,12%, Intracom Holdings -6,56%, Ικτίνος -6,25%, Cenergy Holdings -5,13%, Intralot -5,11%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -2,93%, Ελλάκτωρ -2,50%, Υγεία -1,84% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 27 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 84 που υποχώρησαν.