«Κόβει» τις εκτιμήσεις για το πετρέλαιο η Barclays

«Κόβει» τις εκτιμήσεις για το πετρέλαιο η Barclays

Οι τιμές του πετρελαίου προσπάθησαν να ανακάμψουν σήμερα Πέμπτη, έπειτα από την χθεσινή ισχυρή πτώση κάτω από τα 40 δολάρια, εν μέσω δημοσιευμάτων για πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC).

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Σαουδική Αραβία, το μέλος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον OPEC, θα προτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2016, υπό την προϋπόθεση πως θα μειώσουν την παραγωγή τους και τα κράτη εκτός OPEC. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτά τα κράτη, όπως η Ρωσία και το Μεξικό, δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε μια τέτοια πρόταση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, γιατί τα κράτη εκτός OPEC δεν θα μειώσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, αυτά τα δημοσιεύματα είναι μια καλή δικαιολογία για την αγορά προκειμένου να αντλήσει κάποια κέρδη πριν τη συνάντηση της Παρασκευής», ανέφερε αναλυτής στο marketwatch.

Το αργό Brent ενισχύεται κατά 2,5% στα 43,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, ενώ τα futures του αργού πετρελαίου WTI στο NYMEX της Νέας Υόρκης καταγράφουν άνοδο 1,7% στα 40,62 δολάρια το βαρέλι.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Ιράν απέρριψε την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας πως θα προχωρήσει με τα σχέδια αύξησης της παραγωγής. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη «το Ιράν θα αυξήσει την παραγωγή μετά την άρση των κυρώσεων το επόμενο έτος γιατί χρειάζεται τα χρήματα».

Την Τετάρτη, το αργό υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, έπειτα από την ανακοίνωση της Energy Information Administration για μια ακόμη αύξηση των αποθεμάτων.

«Κόβει» τις εκτιμήσεις για το 2016 η Barclays

Καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) ετοιμάζεται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή στη Βιέννη, οι αναλυτές της Barclays φοβούνται πως πρόκειται για ακόμη ένα «μη-γεγονός» που δεν θα καταφέρει να αλλάξει τις βασικές αρχές της υποτονικής αγοράς πετρελαίου.

Σε σημείωμά τους, οι αναλυτές αποκλείουν πως ο OPEC θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε μείωση των επιπέδων παραγωγής, διατηρώντας ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Λόγω αυτών των προβλέψεων, αναθεωρούν καθοδικά τις εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου το 2016 κατά 3 δολάρια τόσο για το αργό τύπου crude όσο και για το brent, τοποθετώντας τα στα 56 και 60 δολάρια αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως όταν ξεκίνησαν να υποχωρούν οι τιμές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2014, η αγορά ανέμενε ο OPEC να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής προς υπεράσπιση των τιμών, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν. Μόνο, που αυτή τη φορά, ο OPEC αποφάσισε να μην ενεργήσει και να μη ρισκάρει να χάσει μερίδιο αγοράς, αφήνοντας άλλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, να δράσουν.