Κλοιός ανησυχίας στο Χρηματιστήριο οδήγησε σε πτώση 5,50%

Κλοιός ανησυχίας στο Χρηματιστήριο οδήγησε σε πτώση 5,50%

Σε κατάσταση... συναγερμού βρέθηκε (και) σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η διαρκώς διογκούμενη ένταση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και η κλιμάκωση της κρίσης με την Τουρκία που στέλνει 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στον Έβρο, συνδυαστικά με τη ραγδαία κλιμάκωση κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα άκρως αρνητικό κλίμα.

Η αγορά μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας όπου υποχώρησε κοντά στο 20%, αντέδρασε σε ποσοστό 6,38% την Τρίτη και +0,55% την Τετάρτη, όμως σήμερα οι πωλητές επέστρεψαν με πολύ μεγάλη ένταση, οδηγώντας σε κατάσταση sell off μεγάλο τμήμα της αγοράς.

Η αγορά είναι όχι απλώς μουδιασμένη αλλά ιδιαιτέρως ανήσυχη απ' όλα όσα διαδραματίζονται, τόσο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, και ότι περιλαμβάνει ευρύτερα για την οικονομία αυτό, όσο και λόγω της έξαρσης του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Τα κρούσματα στην Ελλάδα από το ιό της Κίνας ανήλθαν σε 31 σήμερα (ενώ πριν ελάχιστες ημέρες δεν υπήρχε ούτε ένα), με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξει εύλογη κλιμάκωση το προσεχές διάστημα.

Εύλογα, η ευρύτερη... καραντίνα αυξάνεται, όπως αυξάνεται και ο φόβος, ο οποίος με τη σειρά του σχεδόν ακυρώνει – ή αναβάλλει – κάθε σοβαρή οικονομική δραστηριότητα. Για κάποιο διάστημα δεν… κινείται τίποτα, εν μέσω ακυρώσεως σχεδόν κάθε επιχειρηματικής εκδήλωσης, κάθε συνεδρίου (Forum Δελφών), κάθε διεθνούς έκθεσης μεγάλου βεληνεκούς (Food Expo), ενώ το πλήγμα στον (εσωτερικό) τουρισμό όπως φάνηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, είναι μεγάλο.

Ήδη, θεσμικά στελέχη του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για ορατό πλήγμα, το οποίο προς το παρόν επικεντρώνεται στα αστικά κέντα ήτοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ακυρώσεις συνεδρίων και πάσης φύσεως άλλων event, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ευρύτερο πλήγμα σε ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές κ.λπ.

Συνδυαστικά με όλα αυτά, υπάρχει και ο φόβος για κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς η Τουρκία στέλνει 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στον Έβρο, οπότε η ατμόσφαιρα «πυροδοτείται» περαιτέρω, από το φόβο κάποιου θερμού επεισοδίου ίσως και προϊόν προβοκάτσιας.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ σήμερα οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή από την Λέσβο μέχρι και την Σάμο, σε μια ακόμη προσπάθεια αποτροπής της οργανωμένης διοχέτευσης μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Εντός αυτού του «κοκτέιλ» αρνητικών εξελίξεων, εύλογα τα ρίσκα μειώνονται, οι επενδυτές προχωρούν σε περιφρούρηση της ρευστότητάς τους, προχωρώντας σε πωλήσεις, είτε σε μετοχές, είτε σε άλλα assets.

Μέσα σ' όλα αυτά, οι φημολογίες – που ήρθαν από κάποια δημοσιεύματα – για τον όμιλο Ελλάκτωρ προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στη μετοχή, αλλά συνάμα «μετάγγισαν» σ' όλη την αγορά το μικρόβιο της ανησυχίας και της ευρύτερης καχυποψίας, συμβάλλοντας στη διεύρυνση του αρνητικού κλίματος.

Εύλογα, και με το κλίμα διεθνώς να επιδεινώνεται εκ νέου με τις ευρωπαϊκές αγορές σε πτώση έως 2% και το Dow Jones να χάνει στο ξεκίνημα κοντά στις 700 μονάδες και πάνω από το 60% των χθεσινών του κερδών, το ελληνικό χρηματιστήριο παραδόθηκε στους πωλητές, «κρεμώντας» κάτω από τις 730 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728,17 μονάδες καταγράφοντας πτώση 5,50% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 776,46 μονάδες (+0,77%). Παράλληλα, είχε συνολική διακύμανση 6,62% ή 51,04 μονάδων, συνεχίζοντας το μεγάλο volatility. O τζίρος διαμορφώθηκε στα 114,5 εκατ. ευρώ, με τα 108,4 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον FTSE 25, επιβεβαιώνοντας το... στέγνωμα της υπόλοιπης αγοράς. Στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 62,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ δέσποσε με τζίρο 22,72 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.853,60 μονάδες με πτώση 5,06%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 578,05 μονάδες με πτώση 8,23% (έφτασε να υποχωρεί έως 8,23%), ενώ ο Mid Cap έχασε εκ νέου τις 1.000 μονάδες κλείνοντας στις 961,51 μονάδες με συντριπτική πτώση 7,43%!

Στο χώρο του FTSE 25 ασφαλώς κυριάρχησε η πτώση σε ποσοστό 29,97% της Ελλάκτωρ που έκλεισε στα 0,8250 ευρώ με όγκο κοντά στα 5 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να πέφτει στα 176,7 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος σε επίσημη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανυπόστατες φήμες που μεθοδευμένα έχουν ως στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής, την πτώση της οποίας θεωρεί αδικαιολόγητη και ακραία.

Πλην της Ελλάκτωρ, πτώση 10,45% είχε και η Alpha Bank, άνω του 9% έχασαν οι Aegean Airlines και Jumbo, άνω του 8% υποχώρησαν οι Viohalco, Fourlis και Πειραιώς, ενώ μεγάλες πιέσεις άνω του 6% δέχτηκαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Lamda Development. Στον Large Cap μόνο η Σαράντης (+1,76%) έκλεισε σε θετικό έδαφος.

Παρόμοια εικόνα ξεπουλήματος επικράτησε και στον Mid Cap, όπου η Intralot υποχώρησε κατά 19,05%, η AVAX -12,09%, Autohellas -12,09%, Intracom Holdings -11,02%, Attica Bank -10,74%, MIG -10,57%, Intrakat -8,94%, Cenergy Holdings -7,78% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 15 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 107 με απώλειες, εκ των οποίων οι 19 υποχώρησαν σε διψήφιο ποσοστό...