Κλιμάκωση στις αποδόσεις ομολόγων - Πάνω από το 4% το 10ετές

Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2019, 13:37
-A +A
Κλιμάκωση στις αποδόσεις ομολόγων - Πάνω από το 4% το 10ετές

Επέστρεψαν οι ανησυχίες διεθνώς για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που οδήγησε χθες σε εξαιρετικά μεγάλη πτώση τόσο τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές όσο και σε κλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ειδικά στην Ευρώπη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και η πιο ισχυρή κλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων. Αιτία ήταν η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη την επόμενη διετία.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, εδώ και τρεις ημέρες το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται ξανά πάνω από το 4%, ενώ θυμίζουμε προ ημερών είχε κατέλθει στην περιοχή των 3,87%, επίπεδα που ήταν τα χαμηλά περίπου έξι μηνών.

Σήμερα το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται μεταξύ 4% και 4,02% με αύξηση 0,73%, ενώ το τελευταίο διήμερο έχει σημειώσει αύξηση άνω του 3,5%.

Αλλά και το νέο 5ετές ομόλογο έχει κλιμακώσει την απόδοσή του. Ξεκίνησε ως γνωστόν στο 3,60% με την έξοδο της χώρας στις αγορές, κατήλθε έως το 3,26%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 3,36%.

Πάντως, γενικότερα, οι αγορές ομολόγων το τελευταίο διάστημα – διεθνώς - έχουν ελκύσει εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα, οπότε, σύμφωνα με αναλυτές, σε κάθε τέτοιες αφορμές ή αιτίες, υπάρχει εύλογος λόγος για διόρθωση…

Απ. Σκ.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα