Κλείσιμο πάνω από τα 1.500 δολάρια για τον χρυσό

Κλείσιμο πάνω από τα 1.500 δολάρια για τον χρυσό

Το ψυχολογικό όριο των 1.500 δολαρίων ξεπέρασε ο χρυσός, καθώς η ανησυχία που έχει προκληθεί από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, οδηγεί τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 32,4 δολάρια (+2,2%), φτάνοντας στα 1.516,90 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο σημείο από το 2013. Μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας η αξία του πολύτιμου μετάλλου έφτασε ακόμα και στα 1.522,7 δολάρια ανά ουγγιά. 

Οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό καθώς το ύψος του χρέους με αρνητική απόδοση αυξάνεται. Επί του παρόντος, υπάρχουν ομόλογα ύψους 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αρνητικά επιτόκια. Αυτό καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό, καθώς διατηρεί την αξία του ακόμη και σε περιόδους βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναζωπυρώθηκε. Η κεντρική Τράπεζας της Κίνας επέτρεψε στο νόμισμα της χώρας, το γουάν, να υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου ενώ παράλληλα αρκετές κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια.