Κλείνει η «ψαλίδα» στη μάχη κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών

Κλείνει η «ψαλίδα» στη μάχη κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών

«Απειλείται» το τελευταίο διάστημα η πρωτοκαθεδρία της Eurobank στις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, καθώς Alpha Bank και Εθνική έχουν πλησιάσει σε απόσταση βολής. Είναι η πρώτη φορά μετά από 15 μήνες – όταν και έγινε η συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia Properties – που κλείνει τόσο πολύ η «ψαλίδα» στις αποτιμήσεις των τραπεζών.

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2018 η Τράπεζα Eurobank απορρόφησε τη Grivalia Properties, στην πρώτη φορά στα χρονιά που μια τράπεζα συγχωνεύτηκε με μια εταιρεία ακινήτων, κάτι που έδωσε «αβάντζο» στην κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας περίπου 1,2 δισ. ευρώ επιπλέον, με αποτέλεσμα να περάσει μακράν πρώτη στις αποτιμήσεις του κλάδου.

Όμως, σταδιακά η αγορά έφερε κάποιου είδους εξορθολογισμό και εξισορρόπηση, με την κεφαλαιοποίηση σήμερα της Eurobank στα 2,94 δισ. ευρώ και στην 4η θέση του Χ.Α. πίσω από Coca Cola HBC, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με την Alpha Bank να βρίσκεται μια ανάσα πιο κάτω στα 2,82 δισ. ευρώ και την Εθνική στα 2,65 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ Eurobank και Alpha Bank μπορεί να καλυφτεί ακόμη και σε μια συνεδρίαση.

Θυμίζουμε ότι η Eurobank υποχωρεί κατά 13,70% το 2020, ενώ οι υπόλοιπες έχουν καλύτερη εικόνα, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί 5,10% ενώ η Εθνική είναι στο -4,30%. Η Πειραιώς κερδίζει 4,01% το 2020, με την αποτίμησή της στα 1,37 δισ. ευρώ και στη 12η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. Σ' ότι αφορά τις αποδόσεις του 2019, η Πειραιώς ξεχώρισε με έμφαση έχοντας άνοδο 256%, ακολουθούμενη από την Εθνική +174,%, την Alpha Bank +74,8% και τη Eurobank +71,1%.