Κλείδωσαν κέρδη και ρευστότητα οι επενδυτές

Κλείδωσαν κέρδη και ρευστότητα οι επενδυτές

Το Χρηματιστήριο κινήθηκε έντονα πτωτικά σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,54%, κλείνοντας στις 875,76 μονάδες. Ο Δείκτης βρέθηκε από την αρχή της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος και δεν κατάφερε έκτοτε να ανακάμψει, ελλείψει πρόθυμων αγοραστών να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα. Ο Δείκτης Τραπεζών πιέστηκε περισσότερο (-5,63% με συνολικό τζίρο συνολικά 27,21 εκατ. ευρώ) όπως ήταν αναμενόμενο, συμπαρασύροντας και ψυχολογικά τους επενδυτές.

Αναμφισβήτητα, η κύρια αφορμή για τη σημερινή εικόνα ήταν η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έκανε ντεμπούτο με τη νέα της τιμή μετά το reverse split (16.5:1), μία τιμή ωστόσο που ήταν μόνο θεωρητική, καθώς η μετοχή άνοιξε και κλείδωσε στο limit down.

Προφανώς, οι πρόσφατα ανακοινωθέντες όροι της επικείμενης ΑΜΚ δεν άρεσαν στους υφιστάμενους μετόχους.

Ωστόσο, η υπόλοιπη αγορά βρήκε την πολυπόθητη αφορμή να διορθώσει σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς τα υπεραγορασμένα επίπεδα που είχε βρεθεί στην περιοχή των 900 μονάδων απέτρεπαν νέες έντονες τοποθετήσεις. Εξάλλου, με ένα ανοδικό σερί εννέα συνεδριάσεων, ήταν λογικό να βγουν κάποιες ρευστοποιήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις πρώτες τεχνικές στηρίξεις, με τις επόμενες να οριοθετούνται στην περιοχή 845-850. Οι περισσότεροι τίτλοι εμφάνισαν μια συντηρητική μεν, διορθωτική δε εικόνα, και με εξαίρεση τη μετοχή της ΕΕΕ (+1,33%) που κράτησε με τη συμπεριφορά της τα χειρότερα, το ταμπλό κοκκίνισε.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, διεσώθησαν μόνο τρεις μετοχές (ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ και ο τζίρος ήταν μέτριος, κάτι που συμβαίνει σε δευτερεύουσες κινήσεις αντιθέτου κατεύθυνσης με την κύρια. Προς το παρόν, διατρέχουμε ακόμα την ανοδική τάση που έχει επισημανθεί εδώ και καιρό, και η σημερινή κόκκινη συνεδρίαση ήταν μια ευκαιρία να τοποθετηθούν κάποια κεφάλαια σε ελαφρώς χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Για αύριο, αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια, καθώς είναι αρκετά πιθανό να υφίσταται ακόμα αυτή η κατάσταση στη μετοχή της Πειραιώς, πρώτον βάσει λογικής ως προς τους όρους της ΑΜΚ, και δεύτερον καθώς υπήρξαν 2,2 εκατ ανεκτέλεστα τεμάχια στους πωλητές (και μόλις 68.450 εκτελεσμένα).

Συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί για το μέλλον, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, θεωρώντας προσωρινά ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο.