Κινητικότητα και κέρδη έως 7% στις τράπεζες, ωθεί το Χρηματιστήριο

Κινητικότητα και κέρδη έως 7% στις τράπεζες, ωθεί το Χρηματιστήριο

Η τριπλή λήξη παραγώγων που απελευθέρωσε κάποιες αγορές αλλά και η ενίσχυση της ανόδου των ευρωπαϊκών δεικτών που κερδίζουν άνω του 1%, δίνει ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο που πλέον πάνω από τις 670 μονάδες με άνοδο άνω του 1,5%, έχοντας στήριξη από τις τράπεζες αλλά και τα blue chips του FTSE 25. 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης μόνο σε θετική τροχιά, έχοντας ανέλθει στις 673 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,60%, με την αγορά να ανακτά δυναμική μετά την τριπλή λήξη παραγώγων ήτοι μετά τις 14:00 -14:15 μ.μ. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 45 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να έχουν διακινήσει ήδη 20 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα μόλις 14,7 εκατ. ευρώ που διακίνησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. 

O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.631 μονάδες με άνοδο 1,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 398 μονάδες με άνοδο 5%, έχοντας κέρδη άνω του 10% αυτή την εβδομάδα. 

Ξεχωρίζει ο τίτλος της Alpha Bank σήμερα με άνοδο 6,63%, άνω του 4% ενισχύονται οι Aegean Airlines και Eurobank, άνω του 3% κερδίζουν οι Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ και Viohalco, ενώ καλή εικόνα έχουν επίσης οι Jumbo, EXAE, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, σε ήπια αρνητικό έδαφος είναι οι ΟΠΑΠ, Lamda Development, Σαράντης και Fourlis. 

Στο χώρο του Mid Cap, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 6% η Intralot, στο +5,58% η Πλαστικά Θράκης, +4,79% η Attica Bank, ενώ καλή εικόνα έχουν και οι Cenergy Holdings, ΟΛΘ, Ικτίνος, Έλτον, Intracom Holdings, MIG, Ολυμπιακή Τεχνική και Πλαίσιο. 

Στο σύνολο της αγοράς, παρά την ισχυρή άνοδο του Γενικού Δείκτη η εικόνα δεν παραπέμπει σε γενικευμένη άνοδο, καθώς 56 μετοχές ενισχύονται έναντι 44 που υποχωρούν. Πιο αναλυτικά, αυξημένες πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Trastor, Newsphone, ΑΝΕΚ, Audiovisual, Ευρωσύμβουλοι, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Βιοκαρπέτ, ΕΚΤΕΡ κ.α. 

Θυμίζουμε πως από Δευτέρα αλλάζει σημαντικά η «αντανάκλαση» κάποιων μετοχών στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, καθώς καμιά μετοχή του FTSE 25 δε θα επηρεάζει τον Large Cap άνω του 10%, δεδομένου ότι  – μετά από πολλά χρόνια – μπαίνει πλαφόν, καθιστώντας πιο αντιπροσωπευτικό όλο το σύστημα. 

Γίνεται πιο πλουραλιστικός ο FTSE 25, οπότε η Coca Cola HBC που επηρεάζει τον FTSE 25 άνω του 23% και ο ΟΤΕ που τον οριοθετεί άνω του 14%, θα περιοριστούν στο 10%. Συνάμα, θα αυξηθεί μερικώς η επιρροή των τραπεζικών μετοχών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπάρχουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και αύξηση της κινητικότητας στον κλάδο.