Με τράπεζες και blue chips στις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με τράπεζες και blue chips στις 870 μονάδες το Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Βελτιωμένη είναι η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς η απουσία πωλητών και η μερική επιστροφή των αγοραστών τόσο σε τράπεζες όσο και σε άλλες μετοχές του FTSE 25, έχει ωθήσει το Γενικό Δείκτη υψηλότερα και πάνω από τις 870 μονάδες. Το Χ.Α. κινείται ανοδικά για 4η συνεδρίαση στις έξι τελευταίες, βελτιώνοντας την τεχνική του εικόνα, ενώ σήμερα υπάρχει και μερική αύξηση του τζίρου συγκριτικά με χθες.

Η αποκλιμάκωση της ανησυχίας διεθνώς για την πετρελαϊκή κρίση με φόντο το χτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco και η απολύτως ψύχραιμη αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, βοηθούν και το ελληνικό χρηματιστήριο να βελτιώνει την εικόνα του, με τους αγοραστές να επανακάμπτουν.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο, μέσα από διαχειριστικές και συντηρητικού τύπου συνεδριάσεις όχι μόνο κρατάει τα τεχνικά του κεκτημένα, αλλά κινείται σταθερά πάνω από τις 850 – 860 μονάδες, ενώ σήμερα γίνεται προσπάθεια ελέγχου και των 870 μονάδων, για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. κινούμενος εξ αρχής της συνεδρίασης σε θετική τροχιά, είδε τα χαμηλά ημέρας στις 864,44 μονάδες λίγο μετά τις 13:15 μ.μ., ενώ πλέον έχοντας ανεβάσει στροφές βρίσκεται στις 872 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,26%. Η αξία συναλλαγών είναι εμφανώς πιο βελτιωμένη από χθες καθώς ήδη διαμορφώνεται στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ χθες σε όλη τη συνεδρίαση ήταν μόλις 45,96 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, κέρδη άνω του 2% ενισχύονται οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, ενώ στον ευρύτερο Large Cap μόνο οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ είναι σε ήπια αρνητικό έδαφος. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 5% έχει η ΔΕΗ, άνω του 2% ενισχύονται οι Coca Cola HBC, Jumbo, Aegean Airlines, Μυτιληναίος (ξανά πάνω από τα 10 ευρώ), ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ πλέον του 1% κερδίζουν οι ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Fourlis και Cenergy Holdings.

Στον Mid Cap η εικόνα επίσης καλή, αλλά με όγκους και τζίρους που δεν προσδίδουν ποιότητα στην εν λόγω κίνηση. Κέρδη άνω του 3% έχουν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Intralot, άνω του 2% κερδίζουν οι Attica Bank και Ικτίνος, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι MIG, MLS, Intracom Holdings και Κέκροπας.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν μετοχές όπως Forthnet, Αλουμύλ, Ιντεάλ, ΑΝΕΚ, Βιοκαρπέτ, Κορδέλλου, Επίλεκτος, Reds, Ιντερτέκ, Ελγέκα, Byte Computer, Εβροφάρμα και Mevaco. Στον αντίποδα, πιέζονται τίτλοι όπως CPI, Βιοτέρ, ΑΕΓΕΚ, Ίντεργουντ, Sato, Unibios, Lavipharm, Παΐρης, Περσεύς και Σελόντα. Συνολικά, 76 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 που υποχωρούν.