«Επιστροφή» τραπεζών οδηγεί πάνω από τις 620 μονάδες το ΧΑ

«Επιστροφή» τραπεζών οδηγεί πάνω από τις 620 μονάδες το ΧΑ

Δυναμικά μπήκε η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι long εξ αρχής της συνεδρίασης ανέλαβαν τα ηνία της αγοράς οδηγώντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες που ενισχύονται έως και 8% και τις μετοχές βιομηχανίας και ενέργειας που συνεχίζουν την καλή τους εικόνα.

Η αγορά δείχνει ότι θέλει να κάνει την υπέρβαση, ύστερα από την πολυήμερη συσσώρευση πέριξ των 590 και 610 μονάδων και πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ήδη σε υψηλά περίπου ενός μήνα, καθώς διαπραγματεύεται στις 623 μονάδες με άνοδο 2,36%, επίπεδα που είχε να δει από τις 30 Απριλίου. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε καλό τέμπο, τηρουμένων των αναλογιών, παρ’ ότι σήμερα θυμίζουμε η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ είναι κλειστή λόγω Memorial Day.

Μετά την απελευθέρωση του short selling την περασμένη Τρίτη αυξήθηκαν και οι τζίροι αλλά και η μεταβλητότητα, με τις μέσες συναλλαγές το περασμένο 5ήμερο να διαμορφώνονται στα 51,5 εκατ. ευρώ.

Συνάμα, το άνοιγμα της οικονομίας ευρύτερα φέρνει νέα μείωση του country risk κάτι που αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς το 10ετές την περασμένη εβδομάδα έπεσε κάτω από το 2% μετά από δύο μήνες, ενώ σήμερα μειώνεται περαιτέρω πέφτοντας στο 1,65% με νέα σημαντικότατη υποχώρηση!

Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.485 μονάδες με άνοδο 2,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ύστερα από πτώση 20% το Μάιο και 69% το 5μηνο του 2020, βγάζει επιτέλους καλή αντίδραση, καθώς ενισχύεται σε ποσοστό 5,70% ευρισκόμενος στις 287 μονάδες. Θυμίζουμε πως την περασμένη Πέμπτη 21/5 ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 267,01 μονάδες που είναι νέο ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο.

Ο κλάδος ήταν (σε μόνιμη βάση) σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε χρωστούσε – και χρωστάει – αντίδραση, παρ’ ότι αυτή η εβδομάδα είναι ιδιάζουσα, λόγω του επικείμενου rebalancing για τον MSCI.

Ξεχωρίζει σήμερα στον κλάδο η Εθνική με άνοδο 8,42% με τη μετοχή να επανέρχεται πάνω από το 1 ευρώ μετά από ημέρες, η Πειραιώς κερδίζει άνω του 6%, στο +5,54% η Eurobank, +3,52% η Alpha Bank, +5,40% η Attica Bank, ενώ υστερεί η μετοχή της Τρ. Ελλάδος.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, ράλι άνω του 6% κάνει η ΔΕΗ που επανήλθε πάνω από τα 3 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 711 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να «χτίζει» στο ράλι +19,09% της περασμένης εβδομάδας.

Κέρδη άνω του 4% έχει και η ΕΥΔΑΠ, άνω του 3% ενισχύεται το ΑΔΜΗΕ, ενώ πλέον του 2% κερδίζουν οι Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola HBC, Τιτάν, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Viohalco και Lamda Development. Στον Large Cap, μόνο η Aegean Airlines (-0,45%) είναι σε αρνητικό έδαφος, με τον ΟΠΑΠ αμετάβλητο.

Στον Mid Cap, πλην της Attica Bank καλή εικόνα έχουν μετοχές όπως Cenergy Holdings, MIG, Intracom Holdings, Profile και Ικτίνος, ενώ υποχωρούν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαστικά Θράκης, AVAX, Autohellas, Έλτον και Intralot. Στο σύνολο της αγοράς, 59 μετοχές ενισχύονται έναντι 38 που υποχωρούν.