Κίνα και πετρέλαιο υποχρεώνουν τη Wall σε νέες απώλειες

Κίνα και πετρέλαιο υποχρεώνουν τη Wall σε νέες απώλειες

Σε νέες απώλειες υποχρεώνονται οι δείκτες της Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας αλλά και του μήνα καθώς η «βουτιά» του πετρελαίου συνεχίζεται ενώ οι φόβοι για την κινεζική οικονομία επιβεβαιώνονται.

Στην Κίνα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 49,4 μονάδες από τις 49,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για 49,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποίησης PMI που ανακοινώνει η HSBC ανήλθε τον Ιανουάριο στις 48,4 μονάδες από τις 48,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στις 48 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο WTI υποχωρεί κατά 5,5% στα 31,75 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent χάνει 4,6% στα 34,33 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Την πτώση των αμερικανικών δεικτών ήρθαν να διευρύνουν και τα στοιχεία για τον μεταποιητικό PMI στις ΗΠΑ, του οποίου τα τελικά στοιχεία έδειξαν μείωση κατά 0,3 μονάδες από τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί 0,38% ή 64 μονάδες στις 16.402,92 μονάδες, με τον S&P 500 να χάνει 6 μονάδες ή 0,3% και να διαμορφώνεται στις 1.933,81 μονάδες. Ο Nasdaq Composite υποχωρεί 0,2% ή 12 μονάδες στις 4.601,43 μονάδες.

Στα υπόλοιπα στοιχεία, η καταναλωτική δαπάνη το Δεκέμβριο διατηρήθηκε σταθερή, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα ενισχύθηκαν κατά 0,3%. Το ποσοστό αποταμίευσης ενισχύθηκε στο 5,5% από το 5,3%, υψηλό τριών ετών.

Παράλληλα, η κατασκευαστική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 0,1% το Δεκέμβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,12 τρισ. δολαρίων, με τους οικονομολόγους να έχουν εκτιμήσει άνοδο 0,6%.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο, ο μεταποιητικός δείκτης του ISM ενισχύθηκε στο 48,2% από το 48% το Δεκέμβριο.

Στον κλάδο των επιχειρήσεων, η μητρική της Google, Alphabet καθώς και η εταιρεία παιχνιδιών Mattel αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Twitter ενισχύεται πάνω από 4%, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 10%, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη συμφωνία με τα επενδυτικά funds Mark Andreessen και Silver Lake.

Στην εξαγορά της Alere, εταιρείας διαγνωστικών ελεγχών, συμφώνησε να προχωρήσει η εταιρεία Abbott Laboratories, για 5,8 δισ. δολάρια. 

Στο ίδιο αρνητικό κλίμα έκλεισαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.