Κερδίζει έδαφος το δολάριο λόγω αυξημένων lockdowns και Αμερικανικών εκλογών

Κερδίζει έδαφος το δολάριο λόγω αυξημένων lockdowns και Αμερικανικών εκλογών
APImages

Το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από νωρίς την Δευτέρα, με φόντο τα πολλαπλά lockdowns που παρατηρούνται στην Ευρώπη λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, καθώς επίσης και λόγω της αβεβαιότητας που συνοδεύει το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών.

Από πολύ νωρίς στην Ασία ο δείκτης του δολαρίου, (Dollar index), ο οποίος ακολουθεί την σχέση του δολαρίου με έξι βασικά νομίσματα βρέθηκε στο 94.142, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία από την προηγούμενη εβδομάδα όπου και κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,2%.

Το EUR/USD, συνέχισε την παρουσία του κάτω από το 1,17, στο 1,1641 τις πρωινές ώρες, την ίδια στιγμή, κέρδη καταγράφονταν υπέρ του δολαρίου και σε σχέση με το Γιεν και το Αυστραλιανό δολάριο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, η Αγγλία, ακολουθώντας τις Γαλλία και Γερμανία, επέβαλε εκ νέου καινούργια μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, οδηγώντας την λίρα 0,2% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο στο 1,2910.

Η στερλίνα αντιμετωπίζει και μια γενικότερη αρνητική συγκυρία, αφού πέρα από την πανδημία στο προσκήνιο υπάρχει και η παράξενη στροφή 180 μοιρών του Boris Johnson σχετικά με την συμφωνία του Brexit, γεγονός που σίγουρα δεν βοηθά την πορεία του νομίσματος.

Τέλος όσον αφορά την Αγγλική αγορά, η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια, υπό το πρίσμα της αύξησης των αγορών κατά 200 δις στερλίνες στο πρόγραμμα επαναγοράς παγίων της.

Τα παραπάνω ωθούν τους επενδυτές να παραμένουν περιβάλλον του δολαρίου, το οποίο μάλλον θεωρούν ως πιο ασφαλές ενδυναμόνωντας έτσι την ισοτιμία του σε σχέση με όλα τα νομίσματα.

Οι Αμερικανικές εκλογές και το αποτέλεσμά τους επίσης βάζουν στο τραπέζι άλλον έναν παράγοντα ανησυχίας. Ενώ ο Biden βρίσκεται σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις, τα πολύ κοντινά αποτελέσματα σε πολιτείες με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων από τη μια, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην καταμέτρηση οι οποίες αναμένονται, εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας.

Εν τω μεταξύ, η εβδομάδα πέρα από τις εκλογές, είναι πλούσια και σε ανακοινώσεις, αφού Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ανακοινώνονται αποτελέσματα για την αγορά εργασίας.

Η εβδομάδα απαιτεί πολύ προσοχή, σίγουρα θα υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα

*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.