Κέρδη τις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Κέρδη τις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Με κέρδη ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τα οποία βρίσκονται και στο «μικροσκόπιο» της Fed για την αξιολόγηση της πορείας της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, τo Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 75.000 τον Μάιο. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες που δημιουργούνται λιγότερες από 100.000 νέες θέσεις, με την αγορά εργασίας να εκπέμπει σήμα οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 180.000 θέσεων εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,6%. Παράλληλα, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 6 σεντς στα 27,83 δολάρια την ώρα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζ. Πάουελ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα «παρακολουθεί στενά τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων για τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και, όπως πάντα, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της ανάπτυξης».

Ακόμη, τη ροή των συναλλαγών έχει επηρεάσει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναβάλλει την αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον έως το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και επομένως δεν μπορεί να είναι φυσιολογική ούτε η νομισματική πολιτική. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τράπεζα θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία που διαθέτει για να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο, ο οποίος συνεχίζει να αδυνατεί να πλησιάσει το στόχο του 2% που έχει τεθεί.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,93% στις 377.48 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν κινηθεί σε θετικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αύξηση ύψους 0,99% κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.258 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανία που κέρδισε κατά 0,77% στις 11.987 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικά πρόσημα εμφάνισε και ο CAC 40 με κέρδη 1,62% στις 5.299 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ανοδικά κινήθηκε η Ιταλία με τον FTSE MIB να ολοκληρώνει με αύξηση κατά 0,91% στις 20.236 μονάδες όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να ενισχύεται στο «κλείσιμο» κατά 0,73% στις 9.185 μονάδες.

Τέλος, σε θετικό έδαφος κινήθηκε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία που σημείωσε άνοδο 1% στις 5.095 μονάδες.