Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις

Ανοδικά κινήθηκαν την Τετάρτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τους επενδυτές να εμφανίζονται εκ νέου αισιόδοξοι σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τις νέες εντάσεις που καταγράφονται στην γεωπολιτική σκακιέρα, κυρίως μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 0,74% και διαμορφώθηκε στις 366,02 μονάδες, με τον τομέα της υγείας να οδηγεί την άνοδο, ενισχυμένος κατά 1,8%, ενώ σε θετικό έδαφος έκλεισε και η πλειοψηφία των επιμέρους τομέων.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 12.382 μονάδες, με κέρδη 0,54%, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 4.995 μονάδες, με άνοδο 0,88%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.253 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,17%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 19.585 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,20%.

Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 7.478 μονάδες, με πτώση 0,22%, παρά την αισιοδοξία της Νάντια Καλβίνο, υπουργού Οικονομικών της χώρας, η οποία μιλώντας στο Κοινοβούλιο ανέφερε πως οι πρόσφατοι ευνοϊκοί δείκτες για την απασχόληση στην Ισπανία προαναγγέλλουν οικονομική ανάκαμψη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έπειτα από το βαρύ πλήγμα του κορονοϊού. 

«Η φάση της ανάκαμψης έχει ξεκινήσει» ανακοίνωσε στο ισπανικό κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται αισθητή και από άλλους δείκτες, αλλά κυρίως από τα στοιχεία στον τομέα της απασχόλησης», δήλωσε η ίδια.

Στα εταιρικά νέα, η HSBC επαναφέρει το σχέδιο μαζικών απολύσεων που είχε παγώσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα προχωρήσει σε περικοπές 35.000 θέσεων εργασίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο εσωτερικό εταιρικό σημείωμα.

Η τράπεζα θα παγώσει και όλες τις νέες προσλήψεις, σύμφωνα με το σημείωμα, που εστάλη στο σύνολο των 235.000 υπαλλήλων της παγκοσμίως.