Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την ανησυχία για την κατάσταση στις ΗΠΑ

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την ανησυχία για την κατάσταση στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινούνται την Δευτέρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ ανησυχία προκαλεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και τις ταραχές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες πόλεις.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX ενισχύεται κατά 0,74% και διαμορφώνεται στις 352,96 μονάδες.

Στην Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 καταγράφει ισχυρά κέρδη 1,19% στις 4.751 μονάδες, ενώ άνοδο 1,1% σημειώνει και ο δείκτης FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος βρίσκεται στις 6.143 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, κέρδη 0,9% σημειώνει ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 7.243 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,06%.

Σημειώνεται πως σήμερα κλειστές παραμένουν οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία λόγω αργίας.

Νωρίτερα, στην Ασία, κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες σε Ιαπωνία, Κίνα και Χονγκ Κονγκ, παρά το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά τις ταραχές που ακολούθησαν την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολη.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε στις 22.062 μονάδες με κέρδη 0,84%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης HSI διαμορφώθηκε στις 23.735 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,37%. Τέλος, άνοδο 2,21% σημείωσε και ο δείκτης Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο σύνθετος δείκτης PMI στην Κίνα κατά τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες, μειωμένος κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ άνοδος καταγράφηκε για την βιομηχανική δραστηριότητα, με τον δείκτη αντίστοιχο δείκτη να διαμορφώνεται τον Μάιο στις 50,7 μονάδες, την στιγμή που οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν να βρεθεί στις 49,6 μονάδες.