Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα θετικά μηνύματα για το εμπόριο

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα θετικά μηνύματα για το εμπόριο

Με άνοδο έκλεισαν τις συνεδριάσεις τους την Παρασκευή οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησαν τους δείκτες σε θετικό έδαφος, ενώ ώθηση στους επενδυτές έδωσε και η ανακοίνωση της οριακής ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2019 αναπτύχθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε και 0,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγουμένου έτους, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις και αποφεύγοντας - έστω και οριακά - την ύφεση.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 403,98 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε κέρδη 0,20% κλείνοντας στις 13.163,88 μονάδες, ενώ κέρδη κατέγραψε και ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κλείνοντας στις 5.893,13 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,20%.

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,22% κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, κλείνοντας στις 7.326,81 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, οριακές απώλειες 0,09% κατέγραψε ο FTSE MIB στην Ιταλία και διαμορφώθηκε στις 23.259,80 μονάδες, ενώ κέρδη σημείωσε ο ισπανικός IBEX με άνοδο 0,44% στις 9.254,70 μονάδες.

Στο ζήτημα των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, με την ένταση να έχει αναζωπυρωθεί την τελευταία εβδομάδα μετά τα ψηφίσματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ τα οποία καταδίκασε το Πεκίνο.

Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θέλει να υπογραφεί το σύντομότερο η καταρχήν συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα διστάσει» να συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο, παρότι υπενθύμισε ότι δεν τον άρχισε η χώρα του και επέμεινε πως το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να τερματιστεί.

«Θέλουμε να εργαστούμε για να συναφθεί καταρχήν συμφωνία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της σχέσης μεταξύ ίσων», σημείωσε ο Σι απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Νέο Οικονομικό Φόρουμ.