Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από μια δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, με τις ανησυχίες να εντείνονται την ώρα που η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σκοπεύει να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων της.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκος Stoxx 600 ανήλθε περίπου στο 0,2% με τους περισσότερους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX καταγράφει αύξηση 0,33% στις 10.775 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει κατά 0,34% στις 4.770 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,67 στις 6.746 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, σε θετικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE ΜΙΒ να καταγράφει κέρδη κατά 1,00% στις 18.830 μονάδες, όπως και η Ισπανία με τον IBEX 35 να κερδίζει 0,77% στις 8,769 μονάδες.

Τέλος, κέρδη σημειώνει ο PSI 20 στην Πορτογαλία που αυξάνει τα κέρδη του κατά 0,40% στις 4.721 μονάδες.

Στα οικονομικά θέματα που απασχολούν τους επενδυτές, οι αγορές αναμένουν ότι η Νομισματική Επιτροπή της Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, για τέταρτη φορά φέτος και έβδομη φορά αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ. Στόχος της είναι να αποφευχθεί μια "υπερθέρμανση" της οικονομίας που υποκινείται από τις μειώσεις φόρων που προώθησε η κυβέρνηση, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 2% και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από το 1969, στο 3,7%.

Εδώ και μήνες, σπάζοντας την παράδοση του σεβασμού προς την ανεξαρτησία της Fed, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την Τρίτη τακτικά τις αποφάσεις της, χαρακτηρίζοντας τις «τρελές». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μετανιώνει που επέλεξε τον Τζερόμ Πάουελ για διευθυντή της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Παρ ''όλα αυτά, οι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Fed θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη αύξηση της τιμής των τετραμηνών.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, αυξήθηκε κατά 0,4%.

Πίσω στην Ευρώπη, τη συγχώνευση των κλάδων καταναλωτικών φαρμακευτικών προϊόντων ανακοίνωσαν η GlaxoSmithKline και Pfizer, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία με ετήσιες πωλήσεις περίπου 12,7 δισ. δολαρίων.

Οι δύο εταιρείες έχουν στην ιδιοκτησία τους μια σειρά από εμβληματικά φαρμακευτικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, από την οδοντόκρεμα Aquafresh έως το Viagra, και η συγχώνευσή τους αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Οι μετοχές της GlaxoSmithKline αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6%.