Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με φόντο την άρση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού σε ολοένα και περισσότερες χώρες και τους επενδυτές στη Γηραιά ήπειρο να δείχνουν ότι δεν επηρεάζονται από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης ολοκλήρωσε στις 354,2 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους τους να εμφανίζουν θετικά πρόσημα, αν και οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό που ήταν ανοιχτά σήμερα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,43% στις 4.762 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 1,48%% και ολοκλήρωσε στις 6.166 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,8% στις 18.523 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που έκλεισε στις 7.221 μονάδες με άνοδο 1,76%.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να είναι στα πρόθυρα νέου γύρου αναταραχών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται πηγές Κινέζων αξιωματούχων, μεγάλες κινεζικές κρατικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα θα σταματήσουν τις εισαγωγές από αμερικάνικες εταιρίες.  Η κίνηση αυτή ε΄ρχεται ως απάντηση της απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «πάψει» τα  εμπορικά προνόμια του Χονγκ Κονγκ.