Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε εμπόριο και Βρετανία

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε εμπόριο και Βρετανία

Ανοδικά διαπραγματεύνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά τη μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές και τις πληροφορίες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Σε αυτό το κλίμα στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,9%, στο Παρίσι ο CAC 1,5%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κάνει άλμα 1,7%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 1,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 1% ανοδικά.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να άρει ορισμένους από τους δασμούς που επιβάλλει σε εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα και να μειώσει άλλους με αντάλλαγμα την αγορά περισσότερων αγροτικών προϊόντων από το Πεκίνο, δήλωσαν χθες Πέμπτη πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο η έλλειψη επίσημης επιβεβαίωσης από τις δύο πλευρές ήγειρε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Σε αντάλλαγμα το Πεκίνο θα αγοράσει επιπλέον αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων το 2020, διπλάσιας από ό,τι το 2017, πριν αρχίσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με δύο πηγές στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» με την Κίνα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, ερωτηθείσα για τις συνομιλίες όσον αφορά το εμπόριο με τις ΗΠΑ περιορίστηκε να πει ότι το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να επιλύσει τα ζητήματα αλλά η συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής.

Πίσω στην Ευρώπη σαρωτική νίκη με αυτοδυναμία δείχνει να εξασφαλίζει το κόμμα των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα και ενώ κοντεύει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, έχει εξασφαλίσει 347 έδρες στο 650μελές κοινοβούλιο (αύξηση 64 εδρών), έναντι 201 του κόμματος των Εργατικών (απώλεια 40 εδρών).

Τέλος, ράλι σημειώνει η στερλίνα, που ενισχύεται 2% έναντι του δολαρίου, στο $1,3429.