Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Brexit και πακέτο στήριξης

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Brexit και πακέτο στήριξης

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για το Brexit και το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ προβληματισμό προκαλεί η απόρριψη του πακέτου στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ.

Στο μέτωπο του Brexit, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε ότι το μπλοκ κάνει «την τελική προσπάθεια» για να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα παραμένουν. Υπήρξαν θετικές αναφορές για τις συνομιλίες, με το βρετανικό κανάλι ITV να μεταδίδει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα Τετάρτη.

Παράλληλα, η Γαλλία άνοιξε ξανά τα σύνορά της με την Αγγλία την Τετάρτη, απαιτώντας από όσους φτάνουν στα σύνορα να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, στον απόηχο της ανίχνευσης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την Τρίτη το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο υιοθετήθηκε προηγουμένως από το αμερικανικό Κογκρέσο έπειτα από μήνες αδιεξόδου, λέγοντας πως δεν ήταν «αυτό που περίμενε», χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του «αληθινή ντροπή» και απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου», τόνισε ο Τραμπ σε βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει κέρδη 0,40% και διαμορφώνεται στις 392,83 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,62% στις 13.503, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 6.450 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι διαμορφώνεται στις 5.501 μονάδες, με άνοδο 0,63%.

Παράλληλα, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,61% στις 21.978 μονάδες, ενώ τέλος ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,76% στις 7.994 μονάδες.

Το πετρέλαιο συνεχίζει να χάνει έδαφος με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 0.43%, στα 46,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent, με πτώση 0,38%, διαμορφώνεται στα 49,89 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο χρυσός ανακάμπτει κατά 0,15%, στα 1,873 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2%, στο 1,218 δολάριο, ενώ η βρετανική λίρα ανακάμπτει σε σχέση με το δολάριο στο 1,3422.