Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το λιανεμπόριο

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από το λιανεμπόριο

Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα εταιρικά νέα ώθησαν σε σημαντική αντίδραση στις αγορές που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας διαπραγματεύονταν με αρνητικό πρόσημο. 

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ενισχυμένος κατά 0,4% στις 373,64 μονάδες και τους περισσότερους κλάδους του σε θετικό έδαφος. 

Την καλύτερη επίδοση σημείωσε ο κλάδος του λιανεμπορίου με κέρδη 2%, στον απόηχο της είδησης ότι η Marks & Spencer βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ocado, για τη δημιουργία υπηρεσίας online παραγγελιών φαγητού. Ενδεικτικό του πώς αποτίμησαν την πληροφορία οι επενδυτές είναι ότι τιμή της μετοχή της Marks & Spencer ενισχύθηκε κατά 3,2%, ενώ της Ocado πραγματοποίησε άλμα 11,7%.

Στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,3% και ολοκλήρωσε στις 11.540 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,13% κλείνοντας στις 5.238 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ήταν ο χαμένος της ημέρας, υποχωρώντας κατά 0,45% στις 7.151 μονάδες.

Με θετικό ρυθμό κινήθηκε στις απογευματινές συναλλαγές και η περιφέρεια, με τον ισπανικό IBEX 35 να κλείνει με κέρδη 0,25% στις 9.227 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που διέγραψε τις πρωινές απώλειες και τελικά ολοκλήρωσε επίσης σε θετικό έδαφος, έστω και οριακά, ενισχυμένος κατά 0,11% στις 20.459 μονάδες.

Στα θέματα που απασχολούν οι επενδυτές, το ενδιαφέρον παραμένει στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ προ ημερών ο Τραμπ δήλωσε πως οι δύο χώρες ήταν «πολύ, πολύ κοντά» σε συμφωνία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αφίχθη στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, ενόψει της συνόδου κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Στο μέτωπο του Brexit, απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας μέχρι την 29η Μαρτίου, την επίσημη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σύμφωνα με τα ως τώρα ισχύοντα, το δράμα τείνει προς την κορύφωσή του. Αυτό, ωστόσο, δεν αναμένεται να συμβεί σήμερα ή αύριο, αλλά στις 12 Μαρτίου, καθώς η Μέι έδωσε στον εαυτό της νέα πίστωση χρόνου, με το επιχείρημα ότι θέλει να διεξάγει περαιτέρω διαπραγματεύσεις.