Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Γερμανία και Κίνα

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Γερμανία και Κίνα

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών με τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για την Κίνα και τη Γερμανία να τονώνουν την επενδυτική διάθεση, ενώ στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού διατηρείται η πολιτική ένταση με τη νέα παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxxx 600 κινείται στις 410,66 μονάδες με άνοδο 0,4%, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών που ενισχύεται κατά 1,8%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ανέρχεται στις 13.979 μονάδες με άνοδο 0,3%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,6% στις 6.785 μονάδες, όπως και στην Γαλλία ο CAC 40 που κινείται στις 5.672 μονάδες με μια άνοδο της τάξεως του 0,2%.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,23% και βρίσκεται στις 22.795 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ανέρχεται στις 8.371 μονάδες με μια μικρότερη άνοδο 0,13%.

Οι επενδυτές αξιολογούν κυρίως τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, με το Πεκίνο να ενημερώνει για αύξηση εξαγωγών τον Δεκέμβριο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς η πανδημία αύξησε τη ζήτηση για κινεζικά αγαθά παρά το ότι η ισχυροποίηση του γουάν κατέστησε τις εξαγωγές πιο ακριβές για τους αγοραστές από το εξωτερικό.

Λίγο αργότερα δημοσιεύθηκαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, το οποίο συρρικνώθηκε με μικρότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν κατά 5% το 2020, αποδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης  εμφάνισε αντοχές στο δ’ τρίμηνο του έτους και στο νέο lockdown.

Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η γερμανική οικονομία να βρεθεί σε ύφεση και στο α’ τρίμηνο του 2021 αλλά θα καταγράψει έκρηξη ανάπτυξης στη συνέχεια καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στους εμβολιασμούς.