Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Fed και γερμανικά μάκρο

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Fed και γερμανικά μάκρο

Με κέρδη έκλεισαν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τόσο τις παρατηρήσεις του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος κατά την ενημέρωση που έκανε χτες στο Κογκρέσο άμβλυνε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, όσο και τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 413,20, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ενισχύεται κατά 1,9%,

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,80% στις 13.976 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε άνοδο 0,31 στις 5.797,98 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 0,53% στις 6,60,73 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στην περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,69% στις 23.098,15 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,21%, στις 8.269,60 μονάδες.

Στην εξάμηνη έκθεση νομισματικής πολιτικής του χθες, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους της για την εργασία και τον πληθωρισμό, και ότι είναι πιθανό να χρειαστεί χρόνος για να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμα «ήπιος», αλλά και ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα διατηρεί τη δέσμευσή της στην τρέχουσα πολιτική που ακολουθεί.

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας ξεπέρασε τις προσδοκίες στο δ' τρίμηνο του 2020, καθώς οι ισχυρές εξαγωγές και η κατασκευαστική δραστηριότητα οδήγησαν το ΑΕΠ σε αύξηση κατά 0,3%.

Μεταξύ άλλων, απότομη πτώση των κερδών του ανέφερε ο μεγαλύτερος βρετανικός τραπεζικός όμιλος η Lloyd's για το 2020, ωστόσο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και συνέχισε τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους. Σε αυτό το κλίμα ο τίτλος της ενισχύθηκε κατά 0,29%.

Όσον αφορά τις μετοχές η Telecom Italia πραγματοποίησε άλμα 9,6%, μετά την πρόβλεψη εκ μέρους της μιας σταθεροποίησης κερδών και εσόδων, ενώ οι Tui, Dufry και Carnival σημείωσαν ισχυρή άνοδο 8%, 7,9% και 6,6% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Wolters Kluwer σημείωσε πτώση μεγαλύτερη του 5% και η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Puma είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 2,8%, καθώς προειδοποίησε για ισχυρό πλήγμα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη της, λόγω των lockdown.