Κέρδη στις ευρωαγορές με οδηγό τη Βρετανία

Κέρδη στις ευρωαγορές με οδηγό τη Βρετανία

Θετικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις εξελίξεις στη Βρετανία και τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση σε Ευρώπη και Κίνα να αντισταθμίζουν τις ανησυχίες από την εφαρμογή του νέου γύρου δασμών στα πλαίσια της εμπορικής διαμάχης Ουάσινγκτον - Πεκίνου.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 0,32% στις 380,69 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που ενισχύθηκε κατά 0,9%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 0,6%.

Στα νέα της ημέρες που επηρέασαν τις κινήσεις των επενδυτών, ΗΠΑ και Κίνα ενεργοποίησαν σήμερα τους νέους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα εκατέρωθεν. Οι ΗΠΑ επέβαλαν φόρο 15% σε σειρά κινεζικών αγαθών, από υποδήματα μέχρι έξυπνα ρολόγια, ενώ από την πλευρά της η Κίνα στόχευσε στις εισαγωγές αμερικανικού αργού, τις οποίες επιβάρυνε με με δασμούς 5%.

Παράλληλα ωστόσο, οι αγορές φάνηκε να αξιολογούν θετικά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στον Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών αυτήν την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει συγκαλέσει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο και είναι πιθανόν να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την προκήρυξη εκλογών, εάν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής του για το Brexit, ανέφερε η πολιτική ρεπόρτερ του BBC Λάουρα Κούενσμπεργκ.

Το ενδεχόμενο να αρνηθεί το βρετανικό Κοινοβούλιο ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τόνωσε την επενδυτική διάθεση στο Λονδίνο με τον FTSE 100 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του με άνοδο 1,04% στις 7.281 μονάδες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό ο γερμανικός DAX έκλεισε με μικρή άνοδο 0,12% στις 11.953 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 5.493 μονάδες.

Στην περιφέρεια θετική απόδοση κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB που έκλεισε στις 21.451 μονάδες με άνοδο 0,61%, ενώ ο ισπανικός IBEX παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος.

Σημειώνεται τέλος ότι κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι χρηματαγορές των ΗΠΑ, λόγω του εορτασμού της Labor Day (Ημέρα Εργασίας).