Κέρδη στις ευρωαγορές λόγω Brexit και Χονγκ Κονγκ

Κέρδη στις ευρωαγορές λόγω Brexit και Χονγκ Κονγκ

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις εξελίξεις σε Βρετανία και Χονγκ Κονγκ να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ειδικότερα, μία νέα αναμέτρηση περιμένει σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον, μετά την ήττα χθες στην υλοποίηση της στρατηγικής του για το Brexit. Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν νόμο που θα εμποδίζει μία έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία.

Εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων εγκρίνουν τον νόμο, αψηφώντας την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα θέσει υπό την έγκριση του σώματος ψήφισμα για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Για να εγκριθεί αυτό το κείμενο, ωστόσο, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, είτε έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε όχι.

Όσον αφορά την Ιταλία, σήμερα ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ορκισθεί το πρωί της Πέμπτης. Η κυβέρνηση θα αποτελείται από 21 υπουργούς, εκ των οποίων επτά είναι γυναίκες. Εκτός από τη Λαμοργκέζε, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, δέκα υπουργοί προέρχονται από το M5S, εννέα από το PD και ένας, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, από το μικρό αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι (Liberi e Uguali). Ο Σπεράντσα θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης Hang Seng καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι μετά την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα και έχει προκαλέσει πολύμηνες διαδηλώσεις.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,92%, στις 383,29 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,96% στις 12.025,04 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,59% στις 7.311,26 μονάδες, όπως και ο CAC 40 στο Παρίσι που κατέγραψε κέρδη 1,21% και έκλεισε στις 5.532,07 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοσο 1,61% ολοκληρώνοντας στις 21.743 μονάδες, όπως και ο IBEX στη Μαδρίτη που έκλεισε στις 8.860 μονάδες με άνοδο 0,58%.