Κέρδη στις ευρωαγορές ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας για το Brexit

Κέρδη στις ευρωαγορές ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας για το Brexit

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς όπως φάνηκε οι επενδυτές ανέμεναν την οριστική απόρριψη της συμφωνίας Μέι για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, με την προσοχή τους να εστιάζεται στη νέα ψηφοφορία, σχετικά με τον τρόπο της εξόδου.

Ειδικότερα, το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε οριστικά και αμετάκλητα τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit και σήμερα οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία (το λεγόμενο «άτακτο» Brexit, το οποίο απορρίπτει τόσο η κυβέρνηση των Συντηρητικών όσο και οι Εργατικοί) ή εάν θα κατατεθεί πρόταση στην ΕΕ για παράταση της διαδικασίας και νέο γύρο διαπραγματεύσεων -κάτι που θα αποφασιστεί την Πέμπτη. 

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 375,6 μονάδες και τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν θετικό πρόσημο, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις μετοχές του τομέα της ενέργειας. 

Συγκεκριμένα, ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενισχύθηκε κατά 1,5% συνολικά, με γίγαντες του χώρου όπως η Shell και η BP να καταγράφουν κέρδη 1,54% και 2,09% αντίστοιχα, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών με φόντο τις κυρώσεις στους πετρελαιοπαραγωγούς Ιράν και Βενεζουέλα.

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 11.572 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,69% στις 5.306 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος παρά τις πιέσεις του Brexit, έστω και με μικρά κέρδη 0,11% που τον ώθησαν στις 7.159 μονάδες.

Παρόμοιο κλίμα επικράτησε και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,57% και ολοκλήρωσε στις 20.749 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ο οποίος έκλεισε στις 9.192 μονάδες με άνοδο 0,34%.