Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω παγκόσμιας ανάκαμψης των αγορών

Κέρδη στις ευρωαγορές εν μέσω παγκόσμιας ανάκαμψης των αγορών

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες εν μέσω γενικευμένου κλίματος ανάκαμψης των διεθνών αγορών, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με άνοδο 1,64% στις 418,47 μονάδες και τον κλάδο των πρώτων υλών να ηγείται των κερδών πραγματοποιώντας άλμα 3,6%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,84% και έκλεισε στις 13.285, μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,76% στις 5.935 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κέρδισε 1,56% και ολοκλήρωσε στις 7.440 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,61 κλείνοντας στις 9.556 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε με κέρδη 1,64% στις 23.844 μονάδες.

Παράλληλα συνεχίζεται η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Carlsberg να ανακοινώνει ότι οι συνολικές πωλήσεις της ευθυγραμμίζονται με την πρόβλεψη για μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των οργανικών κερδών το 2020, κάτι που ώθησε τη μετοχής της ζυθοποιίας να ενισχυθεί κατά 2,87%.

Αντίθετα, πτώση 21% στα κέρδη σε ετήσια βάση εμφάνισε ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου BP λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ωστόσο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοινώνοντας μέρισμα αυξημένο 2,4% σε σχέση με πέρυσι και είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί ράλι 4,16%. 

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, το βλέμμα της αγοράς έχει εστιάσει στις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Τη Δευτέρα, και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις διαπραγματευτικές θέσεις τους σχετικά με μια μελλοντική σχέση, δημιουργώντας πιθανά εμπόδια στις επικείμενες εμπορικές συνομιλίες.