Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την «ένταση» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά την «ένταση» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή παρά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το εμπόριο.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0.32% στις 377.14 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,72% στις 12.060,59 μονάδες, κέρδη κατέγραψε και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% στις 5.327,44 μονάδες ενώ ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,09% στις 7.201,25 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο κατά 0,25% στις 9.118,22 μονάδες και ο ιταλικός δείκτης κέρδισε 0,30% στις 20.879,50 μονάδες.

Οι ευρωαγορές κατέγραψαν κέρδη παρόλο που δεν υπήρξε συμφωνία την πρώτη ημέρα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, με τις συνομιλίες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ενώ η Ουάσινγκτον έθεσε σε εφαρμογή επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχαν και νέα συνάντηση σήμερα. 

Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε σε εφαρμογή τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 25% από το 10%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές δεν πρόκειται να επιτευχθεί μια συμφωνία εντός της εβδομάδας. "Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε", έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. "Οι δασμοί θα φέρουν πολύ περισσότερο πλούτο στη χώρα μας απ'' ότι μια εξαιρετική συμφωνία παραδοσιακού τύπου", εξήγησε.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι η μετοχή της Thyssenkrupp που ενισχύθηκε κατά 28,4% μετά την ανακοίνωση του Reuters ότι η εταιρεία εξετάζει την μερική εισαγωγή της επιχείρησής της που σχετίζεται με τους ανελκυστήρες. Στον αντίποδα η εταιρεία ιατρικών συσκευών Ambu είδε την μετοχή της να υποχωρεί κατά 20% μετά την γνωστοποίηση της είδησης πως ο διευθύνων σύμβουλός της Lars Marcher παραιτείται.