Κέρδη στις ευρωαγορές εν αναμονή των εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες

Κέρδη στις ευρωαγορές εν αναμονή των εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, που θα επανεκκινήσουν στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θετικά αποτιμήθηκε και η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ σε χαμηλό 50ετίας, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βρέθηκε στις 382,91 μονάδες με άνοδο 0,71%.

Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 12.097,43 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,59% έκλεισε η συνεδρίαση στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να βρίσκεται στις 7.197,88 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης CAC 40 με κέρδη της τάξης του 0,61% στις 5.521,61 μονάδες.

Στη ευρωπαϊκή περιφέρεια, με άνοδο 0,85% έκλεισε τη συνεδρίαση ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ενώ κέρδη σημείωσε και ο δείκτης ΙΒΕΧ 35, με άνοδο 0,85%.

Στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, διακόπηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των απεσταλμένων από τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα το Σάββατο, στη Σουηδία. Σύμφωνα με το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί την πρόσκληση της Σουηδίας να επιστρέψει για περισσότερες συζητήσεις με την Πιονγκγιάνγκ, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι θα περιμένει μόνο μέχρι το τέλος του έτους για να αλλάξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεία.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ξεκινήσει τάχιστα τις συνομιλίες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Τζόνσον παρουσίασε στον Μακρόν τις τελευταίες του προτάσεις για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία.