Κέρδη στην Ευρώπη με στήριγμα την Fed

Κέρδη στην Ευρώπη με στήριγμα την Fed

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολουθώντας την ισχυρή επίδοση της wall street, με τους επενδυτές να αναμένουν τη νέα συνεδρίαση του eurogroup σήμερα το απόγευμα, κατά την οποία οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν ξανά να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19.

Την ίδια στιγμή, ισχυρή ώθηση έδωσε στις ευρωπαϊκές αγορές και η «ένεση» της Fed, δηλαδή το νέο πρόγραμμα «μαμούθ», παροχής δανεισμού και ενίσχυσης των υφιστάμενων προγραμμάτων της με στόχο της αμερικανικής οικονομίας ύψους έως και 2 τρισ. δολαρίων στη μάχη κατά των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τονίζει ότι «ο ρόλος της τράπεζας είναι να παράσχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση και σταθερότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας και οι ενέργειές μας σήμερα θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της όσο το δυνατόν πιο δυνατής ανάκαμψης».

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,4% με τον κλάδο των ταξιδιών και της αναψυχής να κερδίζει πάνω από 4% οδηγώντας τα κέρδη. Υπενθυμίζεται πως οι περισσότερες αγορές είναι αύριο κλειστές καθώς το Καθολικό Πάσχα είναι την Κυριακή.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 2,24% στις 10.564 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,44% στις 4.506 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε με κέρδη 3,93% στις 5.842 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα επικράτησε και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε 1,39% στις 17.621 μονάδες και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 κατά 1,7% στις 7.070 μονάδες.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, η τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συμφώνησε να χρηματοδοτήσει προσωρινά το δημόσιο δανεισμό της Βρετανίας στην περίπτωση όπου τα απαιτούμενα κεφάλαια δεν μπορούν να αντληθούν άμεσα από τις αγορές, ένα μέτρο που χρησιμοποιηθεί τελυταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.