Κέρδη στην Ευρώπη εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων

Κέρδη στην Ευρώπη εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων

Με κέρδη διαπραγματεύονται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς το κλίμα βελτιώνεται και οι επενδυτές αφήνουν πίσω τους φόβους για την εξάπλωση του κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή όμως, στους 427 έφτασαν οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό σε όλη την Κίνα, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας, ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 20.400, μετά την καταγραφή 3.235 νέων.

Οι αγορές αναγνωρίζουν μια ανάκαμψη του κλίματος μετά τις ισχυρές απώλειες που σημείωσαν χτες τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,5%, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και τον κλάδο των πρώτων υλών να κερδίζουν 1,3%, ενώ και όλοι οι υπόλοιποι τομείς κινούνται σε θετικό έδαφος.

Σε επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 1% στις 13.178 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC κερδίζει 1% στις 5.891 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 1,5% στις 7.436 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 1,13% στις 23.723 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 25 σημειώνει κέρδη 0,9% στις 9.489 μονάδες. Ο PSI 20 της Πορτογαλίας αντίθετα χάνει 0,51% στις 5.225 μονάδες.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου προκριματικού κύκλου στην Αϊόβα των ΗΠΑ αναμένονται το απόγευμα. Τα αποτελέσματα δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ), ενώ τα προεκλογικά επιτελεία δύο υποψηφίων δήλωσαν στο Politico ότι μετά από τηλεδιασκέψεις με το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αϊόβα δεν αναμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίτερα από το πρωί της Τρίτης (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ).

Η αγορά σήμερα εστιάζει στις επερχόμενες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Τη Δευτέρα, και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις διαπραγματευτικές θέσεις τους σχετικά με μια μελλοντική σχέση, δημιουργώντας πιθανά εμπόδια στις επικείμενες εμπορικές συνομιλίες.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, πτώση 21% στα κέρδη σε ετήσια βάση εμφάνισε ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου BP, λόγω της αδυναμίας των τιμών του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου, ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ανακοινώνοντας μέρισμα αυξημένο 2,4% σε σχέση με πέρυσι. 

Η Carlsberg ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις ευθυγραμμίζονται με την πρόβλεψη για μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των οργανικών κερδών το 2020, ανεβάζοντας τις μετοχές της ζυθοποιίας κατά 1,6%.