Κέρδη στην Ευρώπη έφερε η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Κέρδη στην Ευρώπη έφερε η συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση των αγορών στην επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικά.

Ειδικότερα, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις σχεδόν 12 ωρών, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ανακοίνωσε στις 5.30 το πρωί ότι οι 28 χώρες-μέλη έφτασαν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνεται η δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο σε χώρες της ΕΕ και ο περιορισμός της ελευθερίας κίνησής τους από τη μια χώρα στην άλλη. Ωστόσο, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι «όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση». Θα αναζητηθεί επίσης η δημιουργία «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,98%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,07% στις 12.308 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 0,91% στις 5.323 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που κέρδισε 0,30% στις 7.638 μονάδες.

Ανοδική πορεία παρουσίασε και η περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να κερδίζει 0,93% στις 21.632 μονάδες και τον ισπανικό IBEX 35 0,38% στις 9.625 μονάδες.