7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Κέρδη στη Wall Street, ξεπέρασε τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Κέρδη στη Wall Street, ξεπέρασε τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι βασικοί δείκτες της αγοράς των ΗΠΑ, που βλέπει τον S&P 500 να καταγράφει ακόμα ένα ρεκόρ έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 4.000 μονάδες με «σύμμαχο» τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος συνεχίζει την αντεπίθεσή του έπειτα από την παρουσίαση του νέου πακέτου για τις υποδομές από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,8% στις 4.006 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq εμφανίζει ισχυρή άνοδο 1,8% κινούμενος στις 13.447 μονάδες. Την ίδια ώρα, με μικρά κέρδη 0,15% συνεχίζει τις συναλλαγές του ο Dow Jones και βρίσκεται στις 33.032 μονάδες.

Σημαντική ώθηση στη συνεδρίαση δίνει η μετοχή της Microsoft που πραγματοποιεί ράλι 2,5%, έπειτα από το συμβόλαιο ύψους 21,9 δισ. δολαρίων που υπέγραψε με τον στρατό των ΗΠΑ για την παραγωγή και προμήθεια των γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Γενικότερα ρυθμό δίνουν τα βαριά χαρτιά της τεχνολογίας, με τους τίτλους των Alphabet, Facebook, Amazon, Microsoft, και Netflix να ενισχύονται όλοι άνω του 1%, μετά το πλήγμα που είχαν δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι επενδυτές επεξεργάζονται τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για τις λεπτομέρειες του σχεδίου υποδομών ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, τη δεύτερη μεγάλη επένδυση που ανακοινώνει, έπειτα από το πακέτο οικονομικής τόνωσης που υπέγραψε νωρίτερα τον Μάρτιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις σε δρόμους και γέφυρες, καθώς και την αναβάθμιση των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και το σύστημα ύδρευσης των ΗΠΑ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί μέσω αύξησης του εταιρικού φόρου στο 28%, που σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, θα αποφέρει 1 τρισ. δολάρια σε επιπλέον έσοδα σε περίοδο 15 ετών.

Στα υπόλοιπα σημεία της επικαιρότητα, οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 719.000 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση από τις 658.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί ενώ ξεπέρασαν αρκετά και τις εκτιμήσεις του Dow Jones για έναν αριθμό γύρω στις 675.000.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός παραμένει υψηλός, η γενικότερη τάση της ανεργίας φαίνεται να είναι πτωτική πλέον, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επανεκκινούν τη λειτουργία τους και σχεδόν 3 εκατομμύρια Αμερικάνοι εμβολιάζονται καθημερινά.

Την ίδια ώρα άλλωστε, οι αιτήσεις για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδόματος, που τυπικά ανακοινώνονται με μία εβδομάδα διαφορά από τις αρχικές, μειώθηκαν κατά 46.000, λίγο κάτω από τα 3,8 εκατομμύρια συνολικά, με τον αναλυτή της Pantheon Macroeconomics, Ιάν Σέφερντσον, να επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη και τις δύο εβδομάδες μαζί, είναι σαφές ότι η τάση των αιτήσεων είναι πτωτική».