Κέρδη στη Wall με νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Κέρδη στη Wall με νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικότεροι δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ. Τα κέρδη των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών αντιστάθμισαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τα απογοητευτικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας και τη χτεσινή δυσοίωνη πρόβλεψη της Fed.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed «συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα», σύμφωνα με την σύνοψης της διάσκεψης.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας σήμερα, η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εμπορικές συνομιλίες «μέσα στις επόμενες μέρες», προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει σχετικά με την πρώτη φάση της εμπορικής τους συμφωνίας έξι μήνες μετά την υπογραφή της τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 0,17% στις 27.739,73 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,32% στις 3.385,80 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 11.264,95 μονάδες, καταγράφοντας το 35ο ιστορικό ρεκόρ του για φέτος.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, 18 με αρνητικό, ενώ η μετοχή της Merck & Co. παρέμεινε αμετάβλητη.

Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Microsoft, Apple και Intel με άνοδο 2,33%, 2,22% και 1,74% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Dow, Chevron και Exxon Mobil με πτώση 2,13%, 1,83% και 1,53% αντίστοιχα.

Στα μακροοικονομικά νέα, ξεπέρασαν εκ νέου το 1 εκατ. οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς έφτασαν τα 1,11 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου, από 971 χιλ. την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας έτσι τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 10,2% από 10,6% την προηγούμενη εβδομάδα. 

Σημειώνεται ότι εδώ και καιρό έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του έξτρα επιδόματος των 600 δολαρίων καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν έχουν έρθει σε συμφωνία στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την άλλη θέλουν να μειωθεί το ποσό αυτό, θεωρώντας ότι εμποδίζεται η επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας, αφού παίρνουν περισσότερα χρήματα έτσι, παρά αν εργάζονταν.