Κέρδη στη Wall που αψήφησε την παραπομπή Τραμπ

Κέρδη στη Wall που αψήφησε την παραπομπή Τραμπ

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς το αρνητικό κλίμα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ μετά την έρευνα για παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ αντιστράφηκε από τη δήλωση του αμερικανού προέδρου πως μπορεί να προκύψει σύντομα εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με κέρδη 0,61% στις 26.970 μονάδες. Παρόμοια κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, οι οποίοι διέγραψαν τις αρχικές τους απώλειες με τον διευρυμένος S&P 500  να κλείνει ενισχυμένος κατά 0,62% στις 2.984 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,05% κλείνοντας στις 8.077 μονάδες.

Η βασική είδηση της ημέρας ήταν ότι ξεκινά επίσημη έρευνα με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το αν επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Ανακοινώνοντας την απόφαση χτες, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε σφοδρά την κατηγορία, δηλώνοντας ότι η συνομιλία του - που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα - αποδεικνύει πως επρόκειτο για «ένα απλό τηλεφώνημα». Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο πάντως εμφανίζει τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι να ερευνήσει την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν, του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ωστόσο, αυτό που φάνηκε να μετρά περισσότερο για τους επενδυτές ήταν η δήλωση του προέδρου Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η συμφωνία με την Κίνα που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών, «μπορεί να έρθει συντομότερα από ό,τι νομίζετε».

Στον απόηχο της είδησης ο ευαίσθητος σε θέματα εμπορίου τεχνολογικός τομέας του S&P 500 κατέγραψε ράλι άνω του 1%, με τις μετοχές των Facebook, Amazon, Netflix και Alphabet να ενισχύονται όλες.

Περαιτέρω ώθηση στο θετικό κλίμα έδωσε η Nike που είδε τη μετοχή της να καταγράφει σημαντικά κέρδη 4,16%, έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών παρουσίασε κέρδη 1,4 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο χρήσης ή 86 cents ανά μετοχή, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε 1,1 δισ. δολάρια ή 67 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν ότι τα κέρδη της θα διαμορφώνονταν στα 71 cents ανά μετοχή, σε ερώτηση της FactSet.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Philip Morris, με τον τίτλο της να ενισχύεται κατά 5% αφότου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο συγχώνευσης με την Altria Group.