Κέρδη στη Wall Street μετά την «εκεχειρία» ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο

Κέρδη στη Wall Street μετά την «εκεχειρία» ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο

Με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς και τον S&P 500 έστω και οριακά σε περιοχή νέου ιστορικού υψηλού, στην πρώτη συνεδρίαση έπειτα την συνάντηση Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ, κατά την οποία οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν τις «εχθροπραξίες» και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Ειδικότερα, μετά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της G20 στην Οσάκα με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και ότι δύο χώρες συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα εμπορίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε ακόμα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον κινεζικό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei, επιτρέποντας στις αμερικανικές εταιρείες να της πουλούν προϊόντα παρόλο που θα παραμείνει σε «μαύρη λίστα».

«Οι συνομιλίες εξελίχθηκαν ακόμα καλύτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστούμε με την Κίνα από εκεί που είχαμε σταματήσει».

Σε αυτό το κλίμα, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατέγραψε το 6ο ιστορικό υψηλό του εντός του 2019, κλείνοντας στις 2.964,47 ενισχυμένος κατά 0,77%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως και τις 2.977,86 μονάδες, τις οποίες δεν κατάφερε ωστόσο να διατηρήσει. Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει 0,44% στις 26.717 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται κατά 1.06% στις 8.091 μονάδες με ώθηση από την άνοδο 1,83% της μετοχής της Apple.

Αντίθετα, αρνητική επίδραση είχε για το χρυσό η είδηση της αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, με την τιμή του πολύτιμου μέταλλου να διολισθαίνει κάτω από ψυχολογικό επίπεδο των 1.400 δολ. ανά ουγγιά. Συγκεκριμένα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 1,7% ή 24,40 δολάρια κλείνοντας στα 1.389,30 δολάρια ανά ουγγιά, που ήταν και το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 19 Ιουνίου.

Στο μέτωπο του πετρελαίου, οι χώρες μέλη του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) συμφώνησαν σήμερα στην Βιέννη να παρατείνουν την συμφωνία περιορισμού της παραγωγής για ακόμα εννέα μήνες, με το αμερικανικό αργό WTI να ενισχύεται κατά 1,1% και να κλείνει στα 59,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά η τιμή του είχε ξεπεράσει και τα 60 δολάρια. Κέρδη 0,5% κατέγραψε και το ευρωπαϊκό πετρέλαιο Brent, που έκλεισε στα 66,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Στα μακροοικονομικά νέα των ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες τον Ιούνιο από τις 50,5 μονάδες του Μαΐου, σύμφωνα με την Markit. Παράλληλα, σε μέτρηση του ινστιτούτου ISM ο δικός του δείκτης μεταποίησης διολίσθησε στις 51,7 μονάδες τον Ιούνιο από 52,1 τον Μάιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο δείκτης είχε υποχωρήσει στις 52,1 μονάδες.

Πτώση 0,8% σημείωσαν και οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, αντίθετα με τις εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν ανέμεναν μικρή άνοδο 0,1%.

Τέλος, στα εταιρικά νέα, άλμα 8,85% πραγματοποίησε η μετοχή της Genesee & Wyoming έπειτα από την έγκριση της εξαγορά της από την Brookfield Infrastructure Partners, σε μια συμφωνία αξίας 8,4 δισ. δολαρίων.