Κέρδη στη Wall Street με φόντο τις νέες συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

Κέρδη στη Wall Street με φόντο τις νέες συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο του ράλι με το οποίο έκλεισαν την προηγούμενη και τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις από το νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, για τις εμπορικές τους σχέσεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 98 μονάδες ή 0,42% και έκλεισε στις 23.531 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 2.549 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερη επίδοση σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που κέρδισε 1,26% και ολοκλήρωσε στις 6.823 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Dow Jones είχε πραγματοποιήσει άλμα 700 μονάδων έπειτα από τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σημείωσε πως δεν θα υπάρξει βιασύνη με την αύξηση των επιτοκίων.

Η προσοχή των επενδυτών έχει εστιαστεί για ακόμα μία φορά στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς σήμερα ξεκίνησε νέος γύρος συνομιλιών στο Πεκίνο. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναπληρωτής εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέφρι Γκέρις, θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους ομολόγους του, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι στις συζητήσεις μετέχει και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Λιού Χε.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες επιθυμούν να συνεργαστούν για να καταφέρουν να αποσπάσουν τη συναίνεση και των δύο προέδρων. Σημείωσε ακόμα πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ επί ίσοις όροις.

Στα εταιρικά νέα, η φαρμακευτική Eli Lily ενημέρωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει την Loxo Oncology. Στον απόηχο της είδησης οι μετοχές της Eli Lily κατέγραψαν μικρή άνοδο 0,3%, αλλά η Loxo είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται κατά 66%.

Σύμφωνα με τις πρώτες λεπτομέρειες του «χρυσού» deal, η Lilly θα καταβάλει 235 δολάρια ανά μετοχή, ποσό που αποτελεί premium 68% της τιμής του κλεισίματος των 139,87 δολαρίων της Παρασκευής και 24% πάνω από το ιστορικό υψηλό της μετοχής.

Σημαντική άνοδο 6% κατέγραψαν και οι μετοχές της General Electric, έπειτα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Apollo Global Management προκειμένου να πωλήσει τη μονάδα της leasing αεροσκαφών.

Αντίθετα, η PG&E πραγματοποίησε βουτιά άνω του 22%, έπειτα από ρεπορτάζ του Reuters σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία βρίσκεται ετοιμάζεται να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της για ενδεχόμενη χρεωκοπία.