Η καλύτερη εβδομάδα για τον Dow από τον Νοέμβριο

Η καλύτερη εβδομάδα για τον Dow από τον Νοέμβριο

Με υψηλά κέρδη ολοκλήρωσαν σήμερα τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να διανύει την ισχυρότερη του εβδομάδα από τον Νοέμβριο καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, τα οποία βρίσκονται και στο «μικροσκόπιο» της Fed για την αξιολόγηση της πορείας της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, τo υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 75.000 τον Μάιο. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες που δημιουργούνται λιγότερες από 100.000 νέες θέσεις, με την αγορά εργασίας να εκπέμπει σήμα οικονομικής επιβράδυνσης.

Τα αποτελέσματα ήρθαν σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν αύξηση ύψους 180.000 θέσεων εργασίας. 

Επιπλέον, ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,6% ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 6 σεντς στα 27,83 δολάρια την ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζ. Πάουελ, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα «παρακολουθεί στενά τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και, όπως πάντα, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της ανάπτυξης».

Σ'' αυτό το κλίμα, αύξηση ύψους 1,02% κατέγραψε ο βιομηχανικός Dow Jones στις 25.768 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο S&P 500 που ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 2.854 μονάδες.

Τέλος, θετικά πρόσημα εμφάνισε και ο τεχνολογικός Nasdaq καθώς κέρδισε κατά 1,66% στις 7.647 μονάδες.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρίσκεται και η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με το Μεξικό, μετά την απειλή του Τραμπ ότι θα επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα, αν η κυβέρνηση της χώρας δεν σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ. 

Όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα, ωστόσο το Bloomberg μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν την επιβολή τους, καθώς οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις.