Ο Μπάιντεν «ώθησε» τη Wall Street - Άνοδος 618 μονάδων για τον Dow

Ο Μπάιντεν «ώθησε» τη Wall Street - Άνοδος 618 μονάδων για τον Dow

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια προσπάθεια αντίδρασης ώστε να μπει τέλος στο αρνητικό σερί των τελευταίων 8 εβδομάδων, ενώ παραμένει ο φόβος της ύφεσης, του πληθωρισμού αλλά και των γεωπολιτικών κινδύνων.

Ισχυρή ώθηση σύμφωνα με τους αναλυτές έδωσαν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι εξετάζει να μειώσει τους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα. Μάλιστα είπε ότι είναι φόροι που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 1,98% ή 618 μονάδες στις 31.880 μονάδες ενώ τα κέρδη του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq έφτασαν το 1,59% ή τις 180 μονάδες που έκλεισε τις συναλλαγές στις 11.535 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,86% ή 72,39 μονάδες στις 3.973 μονάδες.

Επενδυτές και αναλυτές προσπαθούν να κατανοήσουν που βρίσκεται το τέλος του sell-off που συνεχίζεται για έκτο μήνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τέτοιες καταστάσεις δεν είναι ασυνήθιστες σε περιόδους σύσφιξης από τη Fed.

Περνώντας στην Ευρώπη, ο DAX ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές με κέρδη 1,38%, ο Stoxx 600 1,26%, ο CAC 1,17% και ο FTSE 1,67%. Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιες ανησυχίες συνέχισαν να μαστίζουν τους επενδυτές.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,98%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας μετά από οριακές μεταβολές σημείωσε τελευταία άνοδο 0,05%.

Στην Ασία, ο πληθωρισμός, η συνακόλουθη αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα αποτελούν τροχοπέδη για τις μετοχές, ενώ ο κίνδυνος ύφεσης και στις ΗΠΑ μπαίνει πλέον επίσης στα ραντάρ αναλυτών και επενδυτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Άπω Ανατολή, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θα βρεθεί σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, με αντικείμενο μια νέα πρωτοβουλία του για ένα πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Οι αγορές της ευρύτερης Κίνας σημείωσαν πτώση, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 1,29% και τον δείκτη Hang Seng Tech να υποχωρεί 3,13%. Οι μετοχές της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν πτώση 4,6%.

Ο Shanghai Composite κέρδισε 0,05%.

Σε άλλες αγορές, ο Kospi της Νότιας Κορέας αγωνίστηκε για κατεύθυνση και σημείωσε τελευταία άνοδο 0,31%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,42%.

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν κέρδη με τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, τη στενή προσφορά και το ελαφρώς ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ να υποστηρίζουν την αγορά, καθώς η Σαγκάη ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά μετά από ένα δίμηνο lockdown, το οποίο πυροδότησε ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το brent κερδίζει 0,10% στα 112,7 δολάρια και το WTI 0,04% στα 110,23 δολάρια το βαρέλι.

Η περίοδος αιχμής στις ΗΠΑ ξεκινά παραδοσιακά το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης στα τέλη Μαΐου και τελειώνει την Ημέρα των Εργατών τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι παρά τους φόβους ότι η άνοδος των τιμών των καυσίμων ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση, τα δεδομένα κινητικότητας από την TomTom και την Google αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούσαν σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας υποδηλώνουν ότι η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ οδηγεί επίσης το πετρέλαιο υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς αυτό καθιστά το αργό φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Τα κέρδη της αγοράς έχουν περιοριστεί, ωστόσο, από τις ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας να συντρίψει τον Covid με lockdown, ακόμη και με τη Σαγκάη που πρόκειται να ανοίξει ξανά τη 1η Ιουνίου.

Τα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έχουν πλήξει τη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές, προκαλώντας κινήσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων την περασμένη Παρασκευή.

Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», έχει επίσης σταματήσει τις τιμές του πετρελαίου από το να ανέβουν πολύ υψηλότερα.

Η τιμή του χρυσού έφτασε σε υψηλό πάνω από μίας εβδομάδας τη Δευτέρα, καθώς η χαλάρωση του δολαρίου συνέχισε να υποστηρίζει τον χρυσό σε τιμή του δολαρίου, αν και οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων περιόρισαν τα κέρδη.

Η τιμή σποτ του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,30% στα 1.847 δολάρια ανά ουγγιά. Η τιμή του, νωρίτερα στη συνεδρίαση, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Μαΐου στα 1.853,55 δολάρια.

«Η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην ξέρει εάν ο χρυσός έχει ξεπεράσει την καταιγίδα μεσοπρόθεσμα ή (απλώς) αυξάνει ως απάντηση σε μια διαρκή υποχώρηση του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του OANDA, Τζέφρι Χάλεϊ.

Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές.

«Προτού γίνω δομικά ανοδικός, θα χρειαζόταν να δω τον χρυσό να κρατά τα πρόσφατα κέρδη του εν όψει της ισχύς του δολαρίου και όχι της αδυναμίας του δολαρίου», είπε ο Χάλεϊ.

Ωστόσο, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σταθεροποιήθηκαν μετά από ένα σερί απωλειών τριών συνεδριάσεων, περιορίζοντας τη ζήτηση για χρυσό μηδενικής απόδοσης.

Ο χρυσός, που θεωρείται ως ένα ασφαλές απόθεμα αξίας σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, τείνει να γίνεται λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές όταν αυξάνονται τα επιτόκια των ΗΠΑ, επειδή δεν αποφέρει τόκο.

Στα άλλα μέταλλα, το ασήμι κερδίζει 0,19% στα 21,71 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα σημειώνει άνοδο 1% στα 950,2 δολάρια και το παλλάδιο ενισχύεται 1,79% στα 1.974 δολάρια

Το ρωσικό ρούβλι ενισχύθηκε τη Δευτέρα, επιστρέφοντας σε υψηλά πολλών ετών έναντι του δολαρίου και του ευρώ, υποστηριζόμενο από τα capital controls και την ερχόμενη φορολογική περίοδο στο τέλος του μήνα.

Στις 10.45 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι ήταν 2,5% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 58,74 (RUBUTSTN=MCX), όχι πολύ μακριά από το 57,0750, το ισχυρότερο σημείο του από τα τέλη Μαρτίου 2018, που σημειώθηκε την Παρασκευή. Είχε κερδίσει 2,3% για να πωλείται στα 61,38 έναντι του ευρώ , πλησιάζοντας το ισχυρότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2015 στα 59,02, που έφτασε επίσης την Παρασκευή.

Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί κατά περίπου 30% έναντι του δολαρίου φέτος παρά την οικονομική κρίση πλήρους κλίμακας στη Ρωσία, καθιστώντας το, το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, αν και υποστηρίζεται τεχνητά από ελέγχους που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου για να προστατεύσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το ρούβλι ωθείται από εταιρείες που επικεντρώνονται στις εξαγωγές που είναι υποχρεωμένες να μετατρέψουν τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα μετά τις κυρώσεις από τη Δύση που πάγωσαν σχεδόν τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας. Οι ρωσικές απαιτήσεις να πληρώσουν οι ξένοι αγοραστές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια συνέβαλαν επίσης στο πρόσφατο ράλι του ρουβλίου, δήλωσαν αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.