Κέρδη παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
Wall Street

Κέρδη παρά την αύξηση των κρουσμάτων και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Κέρδη καταγράφουν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, ενώ η ανησυχία από την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αποτελεί την αιτία αστάθειας για την αμερικανική αγορά, ενώ τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη φέρνουν επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά την «βουτιά» των 700 μονάδων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, καταγράφει κέρδη 271 μονάδων ή 1,07% και διαμορφώνεται στις 25.717 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 3.077 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,9%.

Τέλος, άνοδο 0,84% καταγράφει και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώνεται στις 9.992 μονάδες.

Στην επικαιρότητα κυριαρχεί η έντονη ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε δεκάδες αμερικανικές πολιτείες, καθώς μόνο την Τετάρτη καταγράφηκαν περισσότερα από 35.000 κρούσματα της νόσου, αριθμός που αγγίζει την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην αμερικανική επικράτεια να πλησιάζει έτσι τα 2,4 εκατομμύρια.

Τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν παράλληλα 756 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί, πως αρκετές Πολιτείες σημειώνουν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στα νέα κρούσματα που επιβεβαιώνονται καθημερινά αλλά και στις νέες νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία, με την Φλόριντα, το Τέξας, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια να βρίσκονται στην χειρότερη θέση μεταξύ των 50 Πολιτειών της χώρας.

Παράλληλα, το κλίμα στην αγορά επιδείνωσαν και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, καθώς εγείρονται ανησυχίες πως η αγορά εργασίας μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από την πανδημία της COVID-19.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι νέες αιτήσεων για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στο 1,48 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 20 Ιουνίου, από το 1,54 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα, ενώ την ίδια στιγμή οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,3 εκατ.

Οι αιτήσεις έχουν μειωθεί από το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. στο οποίο ανήλθαν στα τέλη Μαρτίου, αλλά ο ρυθμός της μείωσης έχει επιβραδυνθεί και ο αριθμός τους είναι διπλάσιος σε σχέση με το αποκορύφωμα της ύφεσης την περίοδο 2007-09.

Η εβδομαδιαία έκθεση για τα επιδόματα ανεργίας έδειξε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ενώ έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που πολλές επιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να λειτουργούν, ύστερα από την αναστολή της δραστηριότητάς τους στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.