Κέρδη και σήμερα στις ευρωαγορές με την αισιοδοξία για το εμβόλιο στο επίκεντρο

Κέρδη και σήμερα στις ευρωαγορές με την αισιοδοξία για το εμβόλιο στο επίκεντρο

Με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν και σήμερα τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς συντηρείται η αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τις ανακοινώσεις τις Pfizer για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 388,56 μονάδες με άνοδο σχεδόν 1,1% και τον κλάδο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας να ηγείται των κερδών ενισχυόμενες κατά 2,6%.

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 σχεδόν 0,5% ενώ ακόμα καλύτερη πορεία πραγματοποίησε ο βρετανικός FTSE 100 με κέρδη 1,35%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 ολοκλήρωσε στο +1,07%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κατοχύρωσε επίσης ένα 0,7%.

Γενικότερα, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να αντιδρούν θετικά στην ανακοίνωση του αμερικανικού φαρμακευτικού γίγαντα Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει, σε συνεργασία με τον Γερμανό συνεργάτη Biontech, ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του Covid- 19.

Περαιτέρω στήριξη στους ευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα παρείχε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ενημέρωσε ότι το έκτακτο QE της πανδημίας θα διατηρηθεί ως βασικό μοχλός των κινήσεων της Τράπεζας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, το οποίο έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον Δεκέμβριο, θα εστιάσει στην αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για τον κορονοϊό (PEPP) και των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (TLTROs), δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανόν να παραμείνει αρνητικός για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα.