7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Κέρδη και νέα ρεκόρ στην Wall Street μετά τον καθησυχαστικό Πάουελ

Κέρδη και νέα ρεκόρ στην Wall Street μετά τον καθησυχαστικό Πάουελ

Με άνοδο που ξεπερνά το 0,5% κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος κατεύνασε σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για κάποια απότομη κίνηση της Fed υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ακόμα «πολύ έδαφος να καλυφθεί» πριν από την αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,6% και κινείται στις 35.421 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,7% κινούμενος στο νέο ρεκόρ των 4.501 μονάδων, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έχει καταγράψει ιστορικό υψηλό στις 15.082 μονάδες με άνοδο 0,9%. 

Έπειτα από μία εβδομάδα νευρικότητας, όχι μόνο στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, ο Τζ. Πάουελ δείχνει να έδωσε τις απαντήσεις που ήθελαν οι επενδυτές με την ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole του Γουαϊμόνινγκ.

Στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του, όσον αφορά την επικείμενη σύσφιξη πολιτικής της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη, ο κ. Πάουελ επιβεβαίωσε ότι ο περιορισμός του ρυθμού μηνιαίων αγορών ομολόγων, το λεγόμενο tapering, θα πραγματοποιηθεί εντός τους έτους.

Ωστόσο, συνοδεύοντας τη δήλωσή του με ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed αργεί ακόμα, έδειξε να κατευνάζει τις ανησυχίες των επενδυτών, των οποίων η αντίδραση δεν θυμίζει τίποτα από το 2013 όταν η αντίστοιχη σύσφιξη πολιτικής είχε οδηγήσει σε sell off διαρκείας την αγορά, σε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως το "taper tantrum".

Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς τίτλου των ΗΠΑ, η οποία είχε ακολουθήσει ανοδικές τάσεις καθώς πλησίαζε η ομιλία Πάουελ, πλέον εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, με όλες τις ενδείξεις να συνεπικουρούν στο ότι η προσέγγιση της Fed για να προετοιμάσει τους επενδυτές ήταν επιτυχημένη.

Σε αυτό το κλίμα, θέση οδηγού στη συνεδρίαση έχουν λάβει κυρίως οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, με την Chevron στο +1,5% και στις πρώτες θέσεις του Dow Jones, ενώ στον S&P 500 η Occidental Petroleum ηγείται της ανόδου με ράλι 5,5%, την ώρα που η Marathon Oil βρίσκεται στο +3,9% η Cabot Oil & Gas στο +3,5% και η Devon Energy στο +3%.