Κέρδη και νέα ρεκόρ στη Wall Street

Κέρδη και νέα ρεκόρ στη Wall Street

Σε θετικούς ρυθμούς κινήθηκαν και οι τρεις βασικοί δείκτης της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίασης της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε τους δύο να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από την είδηση ότι έπειτα από πέντε περίπου μήνες οι ΗΠΑ πρόκειται να αφαιρέσουν την Κίνα από τη λίστα των χωρών που χειραγωγούν τις ισοτιμίες τους.

Ειδικότερα, την πληροφορία μετέδωσε το CNBC επικαλούμενο πρόσωπο με γνώση του θέματος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας και έρχεται λίγο πριν προγραμματισμένη υπογραφή της «πρώτης φάσης» της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις, τροφοδοτώντας την αγορά με περαιτέρω αισιοδοξία.

Σε αυτό το κλίμα, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 έκλεισε καταγράφοντας νέο ρεκόρ στις 3.286 με άνοδο 0,65%, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 1,04% και ολοκλήρωσε στο νέο ιστορικό υψηλό του στις 9.273 μονάδες. Πιο ήπια άνοδο 0,29% σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης που έκλεισε στις 28.905 μονάδες.

Στις εταιρικές αποδόσεις, οι Goldman Sachs και Cisco Systems κέρδισαν άνω του 1% η καθεμία οδηγώντας τα κέρδη του Dow, ενώ άλμα σχεδόν 10% πραγματοποίησε η μετοχή της Tesla, έπειτα από αναβάθμιση της τιμής-στόχου της από αναλυτή της Oppenheimer στα 612 δολάρια 

Παράλληλα, η μετοχή της Lululemon Athletica ενισχύθηκε κατά 4,3% με την εταιρία να αναβαθμίζει τις προβλέψεις της σε επίπεδο κερδών και εσόδων, λόγω της ανόδου του τζίρου την εορταστική περίοδο.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, εντός της εβδομάδας αναμένεται ο αντιπρόεδρος της Κίνας να βρεθεί στην Ουάσινγκτον  συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματούχων για να υπογράψουν με τους αμερικανούς ομόλογούς τους τη λεγόμενη συμφωνία «πρώτη φάση» της συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Όπως αναφέρει μάλιστα δημοσίευμά της WSJ, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα νέων εξαμηνιαίων συνομιλιών με στόχο την επίλυση προώθησης κανονισμών και στις δύο χώρες για την επίλυση των διαφορών τους.

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τέλος, τεταμένη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο Ιράν όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για τρίτη ημέρα σήμερα στην πρωτεύουσα εν μέσω δημόσιας οργής για την παραδοχή του στρατού ότι κατέρριψε ένα επιβατηγό αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Σημειώνεται πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητά τους.