Κέρδη και νέα ρεκόρ στη Wall Street

Κέρδη και νέα ρεκόρ στη Wall Street

Ακάθεκτη συνεχίζει η αμερικανική αγορά, με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν για ακόμα μία συνεδρίαση νέα ιστορικά υψηλά καθώς αποκλιμακώνεται περαιτέρω η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 96,44 μονάδες ή 0,34% και έκλεισε στο νέο ρεκόρ των 28.551 μονάδων, ενώ και ο ευρύτερος S&P 500 διεύρυνε το ιστορικό υψηλό του στις 3.224 μονάδες με μικρή άνοδο 0,09%, με τους δύο δείκτες να συμπληρώνουν τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις νέων υψηλών. 

Παρομοίως ο τεχνολογικός Nasdaq «έπιασε» τις 8.945 μονάδες με άνοδο 0,23%, φτάνοντας όμως την όγδοη συνεδρίαση με νέο ρεκόρ.

Επιπλέον ώθηση στην αμερικανική αγορά έδωσε η είδηση ότι η Κίνα θα μειώσει τους δασμούς από 1η Ιανουαρίου σε 850 εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα, από κατεψυγμένο χοιρινό, φαρμακευτικά έως και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει το ότι ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν στην επίσημη ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της συμφωνίας τους για το εμπόριο, που θα απομακρύνει μεγάλο μέρος από τα «σύννεφα» στις παγκόσμιες αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ είχε γράψει σε ανάρτησή του στο twitter ότι είχε «μια πολύ καλή συνομιλία» με τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επί του θέματος, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών.

Στις εταιρικές αποδόσεις, σημαντική στήριξη στον Dow Jones παρείχε η μετοχή της Boeing, που ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3% στον απόηχο της αντικατάστασης του CEO της, Ντένις Μίλενμπουργκ.

Ο γενικός διευθυντής της Boeing είχε βρεθεί στο στόχαστρο επί μήνες μετά τα δυστυχήματα των νέων αεροσκαφών 737 MAX, με την εταιρεία να σημειώνει πως ήταν αναγκαία μια αλλαγή στη διεύθυνσή της ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον όμιλο. Τη θέση του θα αναλάβει στις 13 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντέηβιντ Κάλχουν.

Παράλληλα, ράλι άνω του 17% πραγματοποίησε η μετοχή της Apache, έπειτα από την ανακοίνωση της ενεργειακής εταιρείας ότι ήρθε σε συμφωνία με την γαλλική Total για εκμετάλλευση πεδίου στην Γουϊάνα.

Αντίθετα, τέλος, βουτιά σχεδόν 10% κατέγραψε η μετοχή της Aurora Cannabis, που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο πως αποχώρησε ο CEO της, Καμ Μπάτλεϊ.