Νέα απώλειες για τον Dow Jones μετά τη χτεσινή «βουτιά» των 800 μονάδων

Νέα απώλειες για τον Dow Jones μετά τη χτεσινή «βουτιά» των 800 μονάδων

Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street, μετά τη χτεσινή δραματική συνεδρίαση όπου κατέγραψαν αρνητικά ρεκόρ που κρατούσαν πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί σχεδόν 350 μονάδες στις 25.250 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,37% στις 2.748 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί 0,90% στις 7.355 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερα από το αναμενόμενο 0,2%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν από πολυετή υψηλά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του δημοσίου έφτασε το 3,167%, ενώ η απόδοση των διετών υποχώρησε στο 2,848%.

Η αύξηση των αποδόσεων, αυξάνει το κόστος δανεισμού των εταιρειών με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα οικονομικά τους μεγέθη και κατά συνέπεια η πορεία των μετοχών τους στα ταμπλό.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό το κύμα ρευστοποιήσεων το οποίο σημειώθηκε χθες, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η απόφαση της Fed να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ'' αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (...) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν, Λαγκάρντ, επαίνεσαν τις ικανότητες του πρόεδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, «απαντώντας» στο επικριτικό σχόλιο του Ντ. Τραμπ.

Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϋ ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ. «Μια από τις πολλές ιδιότητες του Τζερόμ Πάουελ είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που πραγματικά καταλαβαίνει τον τρόπο που λειτουργεί το αμερικανικό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Κάρνεϋ.

Νωρίτερα, οι δείκτες στην Κίνα κατέγραψαν νέα χαμηλά, διευρύνοντας τις απώλειες που τοποθέτησαν τις μετοχές της χώρας στις χειρότερες αποδόσεις για φέτος. Ο Shanghai Composite υποχώρησε 5,2%, σημειώνοντας την ισχυρότερη πτώση από τις 25 Φεβρουαρίου του 2016, με τις απώλειές του για το σύνολο του 2018 να ανέρχονται στο 22%.