Κέρδη για το αργό μετά από έξι ημέρες

Κέρδη για το αργό μετά από έξι ημέρες

Κέρδη για το αργό μετά από έξι διαδοχικές ημέρες απωλειών σε μια ημέρα που «φλέρταρε» με τα χαμηλά έντεκα ετών και έχασε κατά τη διάρκεια της ημέρας τα 35 δολάρια ανά βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2009.

Το αργό, West Texas Intermediate (WTI), σημείωσε κέρδη 1,50% στα 36,17 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενώ το brent κατέγραψε μικρές απώλειες 0,1% στα 37,91 δολάρια στο ICE στο Λονδίνο

Σημειώνεται πως και τα δύο παρουσιάζουν πτώση από τις 4 Δεκεμβρίου, όπου ο OPEC δεν προχώρησε σε μείωση παραγωγής, με το καθένα να έχει σημειώσει «βουτιά» 13% στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Από πέρυσι ο OPEC διατηρεί την παραγωγή του σε επίπεδα-ρεκόρ σε μια προσπάθεια να σπρώξει εκτός αγοράς τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους, όπως οι ΗΠΑ. Παράλληλα, από τις αρχές του επόμενου έτους θα εμφανιστούν και οι επιπτώσεις από την αύξηση παραγωγής του Ιράν, η οποία είχε περιοριστεί λόγω κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Οι ρευστοποιήσεις στην αγορά πετρελαίου έχουν πάρει γελοίες διαστάσεις. Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται συνεχώς για εβδομάδες και πλέον βρίσκονται οριακά υψηλότερα από τα χαμηλά που σημείωσαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», αναφέρουν αναλυτές της Commerzbank.

Παράλληλα, ο Amir Hossein Zamaninia, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, δήλωσε στο Bloomberg πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» η χώρα να παγώσει τα σχέδια της αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου, ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο στις τιμές.