Κέρδη για τις ευρωαγορές με φόντο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Κέρδη για τις ευρωαγορές με φόντο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Με κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές καθώς οι επενδυτές βλέπουν με αισιοδοξία την συνεχιζόμενη πρόοδο σχετικά με τα εμβόλια κορονοϊού.

Ο DAX στη Γερμανία διαπραγματεύεται 1,2% υψηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία καταγράφει κέρδη στο 0,97% και ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο κερδίζει 0,54%.

Ο Moncef Slaoui, επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με την ονομασία Operation Warp Speed, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίου Covid-19 θα μπορούσαν να διατεθούν από τις 11 Δεκεμβρίου.

Η δήλωση αυτή έγινε αφού η Pfizer και η BioNTech, υπέβαλαν την Παρασκευή αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης από την FDA για το εμβόλιο Covid-19, την ίδια μέρα που η Moderna ανακοίνωσε ότι θα αναζητούσε την ίδια έγκριση μετά από πολλά υποσχόμενα νέα από το τελικό στάδιο δοκιμών του δικό της εμβολίου.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει μέση αποτελεσματικότητα 70% που υπό προϋποθέσεις φτάνει και το 90%.

Η προοπτική ενός εμβολίου που θα αρχίσει να διανέμεται πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές, παρόλο που αναμφίβολα θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουν τα επίπεδα παραγωγής και η αλυσίδα εφοδιασμού να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση. Εν τω μεταξύ, τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και μεγάλα τμήματα της δημόσιας ζωής είναι σε lockdown σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Ενδείξεις για την έκταση της ζημίας στην οικονομία της ευρωζώνης από τους πρόσφατους περιορισμούς που πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει για να σταματήσουν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 θα έχουμε αργότερα τη Δευτέρα, με την ανακοίνωση στοιχείων για το PMI Νοεμβρίου για τους τομείς υπηρεσιών και κατασκευών.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της ζώνης του ευρώ αναμένεται να πέσει στο 45,8 για το Νοέμβριο από το 50,0 του προηγούμενου μήνα, με τον τομέα των υπηρεσιών να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείτε ανοδικά μετά τις ειδήσεις σχετικά με τα εμβόλια. Το συμβόλαιο του αργού διαπραγματεύεται 1,1% υψηλότερα στα 42,90 $ το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent σημειώνει άνοδο 1,3% στα 45,64 δολάρια, έχοντας σημειώσει άνοδο άνω του 5% την περασμένη εβδομάδα.

Από τα υπόλοιπα εμπορεύματα , τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχωρούν 0,1% στα 1.871,55 $/oz, ενώ η ισοτιμία EUR/USD κινείται 0,2% υψηλότερα στα 1,1874.