Κέρδη για τη Wall παρά τις πιέσεις από το πετρέλαιο

Κέρδη για τη Wall παρά τις πιέσεις από το πετρέλαιο

Με κέρδη που διευρύνθηκαν προς το τέλος ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street σε μια ημέρα που παρατηρήθηκαν οριακές μεταβολές και εναλλαγές προσήμου εν μέσω των πιέσεων από τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου που στιγμιαία έπεσαν κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το 2003.

Η σταθεροποίηση του κινεζικού γουάν ύστερα από την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας αλλά και η πρωινή ανάκαμψη του πετρελαίου βοήθησε τους δείκτες να σημειώσουν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κέρδη πάνω από 1%.  Στη συνέχεια όμως οι δείκτες κατέγραψαν συνεχείς εναλλαγές προσήμων για να διευρύνουν τα κέρδη τους μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 117 μονάδες (0,72%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 16.516 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 48 μονάδων (1,04%) και έκλεισε στις 4.686 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε επίσης 15 μονάδες (0,80%) και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 1.939 μονάδες.

Ο Nasdaq έβαλε τέλος στο σερί των οχτώ διαδοχικών ημερών με απώλειες που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2008. Για τον S&P 500, περισσότερες από τις μισές μετοχές που συναλλάσσονται στο δείκτη, βρίσκονται 20% κάτω από τα υψηλά 52 εβδομάδων, γεγονός που τις τοποθετεί σε περίοδο ύφεσης.

Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της υγείας ήταν εκείνοι που σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη.

Η σημερινή νέα βουτιά του πετρελαίου προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές καθώς το αργό βρέθηκε στιγμιαία κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας αναλυτής, η ανακούφιση ήρθε όταν έκλεισε η διαπραγμάτευση στα προϊόντα ενέργειας γιατί τότε «δεν μπορούσαν να πάνε πιο κάτω».

Νωρίτερα το πρωί, σχολιάζοντας σε ξένα πρακτορεία τη σημερινή ανοδική πορεία της Wall, ο στρατηγικός αναλυτής της Voya Investment Management κ. Doug Cote, αναφέρθηκε στην ικανότητα της Κίνας να σταθεροποιεί τις αγορές της, αλλά τόνισε ωστόσο, πως η μεταβλητότητα στα κινεζικά χρηματιστήρια θα συνεχιστεί το 2016 και η Κίνα θα έχει προβλήματα στο να αφήσει τις αγορές να κινούνται ελευθέρα.

H Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μην έχει αρκετά στοιχεία για τον πληθωρισμό ώστε να υποστηρίξει δεύτερη αύξηση των επιτοκίων τον Ιανουάριο ή το Μάρτιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed της Atlanta κ. Dennis Lockhart όπως μεταδίδει το Reuters. Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά από ομιλία του ο κ. Lockhart παραδέχτηκε πως τα στοιχεία για την τάση του πληθωρισμού μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, «θα είναι ενδεικτικά αλλά τίποτε περισσότερο».

Στα εταιρικά νέα, καθώς έχει ξεκινήσει η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Alcoa Inc έκανε βουτιά 9% καθώς χτες ανακοίνωση πτώση 18 % των εσόδων της για το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Παράλληλα, η Lululemon Athletica Inc.  χτες αναπροσάρμοσε τις προοπτικές της για το τέταρτο τρίμηνο λόγω των ισχυρών πωλήσεων την περίοδο των διακοπών και η μετοχή της έκανε άλμα 3,82%.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Coca-Cola Co κέρδισε 1,30% μετά την αναβάθμιση του status της μετοχής της από “hold” σε “buy” από τη Stifel με τους αναλυτές της να υποστηρίζουν πως υπήρξε βελτίωση στην οργανική της ανάπτυξη.