Κέρδη για τη Wall Street - Η πιο ισχυρή εβδομάδα του S&P από τον Νοέμβριο

Κέρδη για τη Wall Street - Η πιο ισχυρή εβδομάδα του S&P από τον Νοέμβριο

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες στα αμερικανικά χρηματιστήρια της Wall Street καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διατηρούν μια αισιόδοξη στάση μετά τη χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας για παράταση της ημερομηνίας του Brexit τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 αλλά για μια ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Συγκεκριμένα, την παράταση του άρθρου 50, που ρυθμίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέκριναν το βράδυ της Πέμπτης οι Βρετανοί βουλευτές με 412 ψήφους υπέρ έναντι 202 κατά. Έτσι, το πιθανότερο πλέον είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, όπως αρχικά προβλεπόταν. 

Ταυτόχρονα και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, η βουλή τάχθηκε την Πέμπτη κατά της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Αιτία είναι το γεγονός πως ούτε οι Εργατικοί στήριξαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, με το επιχείρημα ότι είναι «άκαιρη» -υπονοώντας ότι το συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον. 

Παράλληλα, επενδυτές και αναλυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη διευθέτηση των μεταξύ των εμπορικών σχέσεων που έχουν διαταραχτεί το τελευταίο διάστημα με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της Κίνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κάτι που μπορεί να σημάνει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Χτες μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σ'' αυτό το κλίμα, αύξηση ύψους 0,54% κατέγραψε ο βιομηχανικός Dow Jones στις 25.649 μονάδες ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο S&P που σημείωσε την ισχυρότερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο με άνοδο 0,50% στις 2.810 μονάδες.

Τέλος, θετικά πρόσημα παρουσίασε και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 0,76% στις 7.652 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ σημείωσαν τα αποτελέσματα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που έφερε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας καθώς οι ανοιχτές θέσεις εργασίας έφτασαν τις 7,58 εκατ. τον Ιανουάριο.