Κέρδη άνω του 5% για το πετρέλαιο, εν αναμονή της συνάντησης Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας

Κέρδη άνω του 5% για το πετρέλαιο, εν αναμονή της συνάντησης Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας

Ισχυρά κέρδη άνω του 5% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, καθώς αργότερα σήμερα θα συναντηθούν στη Ντόχα οι υπουργοί Ενέργειας Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, πυροδοτώντας και δημιουργώντας εκ νέου προσδοκίες για μείωση ή «πάγωμα» της παραγωγής.  

Τα συμβόλαια του αργού WTI, παραδόσεως Μαρτίου, ενισχύονται 5,7% στα 31,01 δολάρια το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent, παραδόσεως Απριλίου καταγράφει κέρδη 6,3% στα 35,26 δολάρια στο ICE του Λονδίνου.

Σημειώνεται πως οι τιμές πετρελαίου έχουν συρρικνωθεί πάνω από 70% από τον Ιούνιο του 2014 και αναμένεται να υποχωρήσουν και άλλο εκτός αν μια δραστική μείωση της παραγωγής βοηθήσει στον περιορισμό του παγκόσμιου πλεονάσματος αποθεμάτων πετρελαίου, με τους παραγωγούς όπως ο OPEC, η Ρωσία και οι ΗΠΑ να είναι απρόθυμοι να ελαττώσουν την παραγωγή για να μην χάσουν μερίδιο της αγοράς.

Παράλληλα, σύμφωνα με την International Energy Agency, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να συρρικνωθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 1,6 εκατ. βαρέλια το 2015.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ali al-Naimi, θα μιλήσει με το Ρώσο ομόλογό του, Alexander Novak στην πρωτεύουσα του Κατάρ. Η ατζέντα της συνάντησης, στην οποία θα συμμετάσχει η Βενεζουέλα και η Νιγηρία, δεν είναι γνωστή.

Η απρόσμενη αυτή συνάντηση έρχεται μια ημέρα μετά τις πρώτες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν προς την Ευρώπη, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, με τη χώρα να έχει αυξήσει τις εξαγωγές ήδη κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με στελέχη του OPEC, αυτό που συζητάτε τις τελευταίες μέρες είναι το «πάγωμα» της παραγωγής, που θα απαιτεί από όλα τα μέλη του OPEC αλλά και από τη Ρωσία να μην ενισχύσουν τα τρέχοντα επίπεδα.

Εξάλλου, τόσο η Ρωσία όσο και τα μέλη του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία έχουν επανειλημμένως τονίσει πως δεν θα προχωρήσουν σε μείωση παραγωγής αν δεν συμφωνήσουν όλοι σε αυτό.